Bibi Andersson har dött

Bibi Andersson är död. Hon ska ha avlidit under söndagen, bekräftar regissören och vännen Christina Olofson för GP.
– Bibi var en stor skådespelare och en fantastisk humanist.

ANNONS
|

Bibi Andersson gjorde sin skådespelardebut redan som 15-åring, men mest känd är hon kanske för sin medverkan i Ingmar Bergman-filmerna "Det sjunde inseglet" och "Persona".

Och hon jobbade nära Ingmar Bergman flertalet gånger. Som 15-åring medverkade hon i ett par reklamfilmer för tvål som Bergman regisserade, och 1956 anslöt hon sig till den världskände regissörens teaterensemble på Malmö stadsteater.

Bibi Andersson har flera gånger prisats för sina skådespelarinsatser. För rollen som systern Alma i filmen "Persona" fick hon 1967 en Guldbagge. Men det skulle inte bli hennes enda. Även för sina insatser i filmerna "Det blir aldrig som man tänkt sig", "Elina" och "Arn - Tempelriddaren" har hon fått en Guldbagge.

ANNONS

– Bibi Andersson var gigantisk, en av Sveriges mest meriterade skådespelare och den enda som vunnit fyra Guldbaggar, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet.

Bibi Andersson fick alltså sin fjärde Guldbagge så sent som 2008 för sin roll som den stränga moder Rikissa i filmen om den svenske tempelriddaren Arn, baserad på Jan Guillous äventyrsromaner.

– Hon hade ett gott internationellt rykte och var en eftertraktad skådespelare. Många regissörer, både svenska och utländska, ville jobba med henne. Dessutom var Bibi Andersson en flitig och alltid välkommen gäst på den skandinaviska terrassen vid filmfestivalen i Cannes, minns Jan Göransson.

"En extraordinär artist"

Bibi Andersson föddes i Stockholm 1935 och studerade mellan 1954 och 1956 på Dramatens elevskola. Tiden efter medverkan i "Persona" resulterade i en internationell karriär där hon var med i allt från western-filmer till katastroffilmer. På 80-talet provade hon på att sitta i regissörsstolen när man i Stockholm satte upp föreställningarna "En riktig western" och "Efter orgien". Hon har även gjort en självbiografi som gavs ut 1996.

LÄS MER: Britt-Marie Mattsson möter Bibi Andersson

– Jag tyckte mycket om att arbeta med Bibi Andersson och vi höll kontakt i flera år, berättar regissören Christina Olofson som gjorde dokumentärfilmen "I rollerna tre" tillsammans med Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom 1996.

ANNONS

– Jag fick beskedet idag om att Bibi Andersson avlidit och blev såklart ledsen och lite chockad, även om hon varit sjuk i flera år. Bibi var en riktigt stor skådespelare och har verkligen bidragit till svensk film- och teaterkultur, säger Christina Olofson.

Jan Holmberg, vd och arkivchef för Ingmar Bergmanstiftelsen, minns Bibi Andersson som en person med stark integritet. I en av sina sista intervjuer ombads hon att kommentera sitt arbete med Ingmar Bergman. Bibi Andersson påpekade då att Bergman ofta pratade om "sina" skådespelare och hur mycket han älskade "sina" skådespelare.

– Jag är inte "din" jäkla skådespelare, sade hon. Och då tänkte jag, nej verkligen inte, Bibi Andersson tillhörde inte någon regissör. Hon var en skådespelare, en extraordinär artist, helt i sin egen rätt, säger Jan Holmberg.

Drabbades av stroke

Bibi Andersson fick också uppmärksamhet för sitt engagemang i freds- och kvinnofrågor under 80- och 90-talet. Bland annat medverkade hon i projektet Open Road – Sarajevo som gjorde kulturella hjälpinsatser i det krigshärjade Jugoslavien.

År 2009 drabbades Bibi Andersson av en kraftig stroke som gjorde att den hyllade skådespelaren försvann från rampljuset.

Hon var gift i tre omgångar. Med regissören Kjell Grede från 1960 tills dess att de skilde sig 1973. Fem år senare gifte hon sig med politikern Per Ahlmark. Ett äktenskap som varade i tre år innan paret gick skilda vägar. Sedan 2004 var hon gift med läkaren Gabriel Mora Baeza.

ANNONS

Bibi Andersson blev 83 år. Hennes död har bekräftats av familjen.

Bibi Andersson

Född: 11 november 1935.

Fullständigt namn: Berit Elisabet "Bibi" Andersson.

Familj: Gift med läkaren Gabriel Mora Baeza. Tidigare gift med regissören Kjell Grede, med vilken hon har ett barn, och politikern Per Ahlmark.

Bodde: Tourette sur Loup i södra Frankrike.

Utbildning: Terserus teaterskola, Dramatens elevskola 1954-56.

Karriär: Filmdebuterade mot Nils Poppe i "Dumbom" 1953. Vid Malmö stadsteater tillsammans med Ingmar Bergman mellan åren 1956 och 1959. Med undantag för ett år på Uppsala stadsteater (1962) vid Dramaten från 1959. Stora internationella genombrottet kom med Bergmans filmer "Smultronstället" och "Det sjunde inseglet", bägge från 1957.

Jobbat med: Förutom med Ingmar Bergman har hon även filmat med Vilgot Sjöman och Alf Sjöberg. I USA med bland annat John Huston i "Brevet till Kreml" från 1969 och Robert Altman i "Quintet" 1979.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS