"Det känns lyxigt att få hoppa in i något som man själv tycker så mycket om" säger komikern och skådespelaren  Bianca Kronlöf. Från och med måndag ersätter hon folkkära Backaskådespelaren Josefin Neldén i Mattias Anderssons hyllade pjäs "Vi som fick leva om våra liv".
"Det känns lyxigt att få hoppa in i något som man själv tycker så mycket om" säger komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf. Från och med måndag ersätter hon folkkära Backaskådespelaren Josefin Neldén i Mattias Anderssons hyllade pjäs "Vi som fick leva om våra liv". Bild: Maja Suslin, Jessica Gow, TT

Bianca Kronlöf ersätter höggravid Josefin Neldén

Mattias Andersson tar farväl av Backa teater med pjäsen "Vi som fick leva om våra liv". Josefin Neldén syns där i en av de fysiskt krävande rollerna. Från och med måndag ersätts hon av Bianca Kronlöf, som ser fram emot inhoppet.
– Det ska bli sjukt kul, säger hon till GP.

ANNONS
|

Mattias Anderssons nyskrivna och hyllade pjäs "Vi som fick leva om våra liv" på Backa teater kretsar kring frågan "Vad skulle du göra om du fick leva om ditt liv", som ställts till ett tvärsnitt av svenska folket. Svaren iscensätts med rörelser, musik och rytm, och fördjupas bland annat genom kopplingar till Friedrich Nietzsches idé om den eviga återkomsten.

LÄS MER:Recension: "Vi som fick leva om våra liv" – Backa teater

I sin recension i GP berömmer kritikern Mikaela Blomqvist bland annat den "beundransvärt samspelta ensemblen", som består av skådespelare från både Backateatern och Dramaten, där Mattias Andersson i vår tar över som konstnärlig ledare.

"Ska bli sjukt kul"

En av de nio skådespelarna på scenen är Josefin Neldén, som nu är i åttonde månaden.

ANNONS

Från och med måndag ersätts hon därför av komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf, som just nu snabbrepeterar pjäsen i Göteborg.

– Det ska bli sjukt kul! När jag fick manus tänkte jag att "herregud det är ju svinbra". Sedan såg jag föreställningen och insåg att den verkligen är asbra. Så det känns lyxigt att få hoppa in i något som man själv tycker är så bra, säger hon till GP under en kort paus.

LÄS MER:Mattias Anderssons farväl till Backateatern

Samtidigt erkänner hon att tiden för förberedelser är knapp:

– Jag har bara fyra dagar på mig att repa. Så jag försöker jonglera fast jag inte riktigt kan och hänga med på alla bollar... Det är intensivt, extremt tidspressat och mycket att lära sig. Samtidigt är det ju just det som är så spännande, den processen. Bara att få repa med ensemblen, alla de här grymma skådisarna som kommer på kvällen för att repetera extra bara för min skull, efter att ha spelat pjäsen på dagen... Det gör mig blyg och lite nervös. Känslan går att jämföra med att komma ny i klassen, där alla redan känner varandra.

Många olika människokroppar

Bianca Kronlöf tillfrågades om rollen för en vecka sedan, och är nu på plats på teatern i Göteborg där hon coachas lite extra av Josefin Neldén och regissören Mattias Andersson.

ANNONS

– Josefin Neldén är svingrym som skådespelare och dessutom en jättetrevlig person, så det känns tråkigt att hon inte kommer att vara med på scen senare också. Hon är ju en sådan härlig människa, säger Bianca Kronlöf.

Att Josefin Neldén höggravid rört sig över scengolvet tycker hon är karaktäristiskt för Mattias Andersson och Backa teater:

– Det är så coolt: att de bjuder in in så många olika människokroppar, gravida, unga, gamla i teaterrrummet och visar var vi alla är i nuet.

Redan när hon gick scenskolan i Göteborg drömde Bianca Kronlöf om att få jobba med dramatikern Mattias Andersson.

– Alla i klassen ville ha praktikplats på Backa och jag typ stalkade Mattias Andersson i hopp om att få en chans. Mitt allra första jobb blev faktiskt också ett inhopp i hans "Ett drömspel" på Stockholms stadsteatern och nu är det snart dags igen!

LÄS MER:Dramaten + Backateatern = sant

ANNONS