Bert Karlsson: "Komplimang att bli jämförd med Trump"

Många står som frågetecken efter att Donald Trump vunnit presidentvalet i USA. Men inte Bert Karlsson. - Jag har sagt att Trump skulle vinna hela tiden, men det är ingen som lyssnar som vanligt, säger entreprenören till GP.

ANNONS
|

I en debattartikel som publiceradesi Dagens Industrii måndags gav sigentreprenören och skivbolags-profilen Bert Karlsson in i valdebatten och skrevom varför Donald Trump skulle gå vinnande ur valet. "Han har förstått vikten av att lyssna på dem som inte tillhör etablissemanget", skriver Bert Karlsson.

- Det kommer bli likadant här i Sverige om man inte börjar lyssna på folket. Sverigedemokraterna kommer öka till 25 procent och Jimmy Åkesson blir förr eller senare statsminister. Varje sig man vill eller inte, säger han till till GP.

Efter morgonens valresultat visade det sig att Donald Trump inte bara vann folkets röster i stora jämna delstater som Florida och Ohio utan även där demokraten Hillary Clinton troddes ligga bra till, som i Pennsylvania.

ANNONS

LÄS MER:Trump USA:s nye president

- Hillary hade världens chans men hon lyssnade inte på folket, säger Bert Karlsson.

Flera svenska journalisterhar dragit paralleller mellan Bert Karlsson och Donald Trump, bland annat DN-journalisten Johan Hilton som beskrivit Karlsson som en fattigmansversion av Trump. Även Bert Karlsson har dragit egna paralleller mellan de två storföretagarna och entreprenörerna, bland annat i sitt sommarprat i P1.

Vad tycker du om att bli jämförd med Donald Trump?

- Det är en komplimang. Jag har inga problem med att bli jämförd med honom. Men det betyder inte att jag håller med om det han säger.

Och att han vann presidentvalet?

- Jag tror att det kommer bli bra. Men han kommer inte kunnagöra allt som han har lovat.

Som att fängsla Hillary Clinton bland annat?

-Jaja. Jag sa också dumma grejer när jag var i valrörelsen.

Bert Karlsson summerar sin egna valanalys om varför Donald Trump går vinnande ur det amerikanska presidentvalet:

- Han lyssnar på folket. Man kan inte bara ha skolade politiker som aldrig varit ute i världen. Det Donald Trump tjänar på är att han förstår sig på vanligt folk. Men det som först och främst har gjort att han har vunnit är att folk röstar emot etablissemanget, för att de är missnöjda.

ANNONS

LÄS MER:Dagen då Trump bestämde sig för att aldrig förlora

Bert Karlsson var med och startade det högerpopulistiska partiet Ny demokrati och satt i riksdagen för partiet 1991–1994.

Har du några planer på att ge dig in i politiken igen?

- Aldrig! 250 miljoner kostade mitt engagemang med Ny demokrati och det har jag precis tjänat tillbaka igen.

ANNONS