Benny Andersson: Nya Abba-låtar kommer i år

På Hotell Park Avenue var Benny Andersson på plats vid flygeln för att prata om Evert Taube – och hans påverkan på Abba.
– Jag vill tro att han var en del av Abba, säger Benny Andersson.

ANNONS
|

Vid en flygel i Taubesalen på Hotell Park Avenue kunde man under fredagen se och höra Benny Andersson spela några melodier ur Evert Taubes väldiga låtskatt.

Det var under lanseringen av Stiftelsen Taubes värld till vilken han bjudits in till för att spela och prata om sin relation till Evert Taube.

Men han kunde också avslöja att de nya Abba-låtarna är på väg.

– De kommer! De kommer i år och jag skulle gissa efter sommaren, säger Benny Andersson.

LÄS MER:Artistikoner går ihop för att rädda Taubes arv

Orosmoln

Benny Andersson är en av stiftarna till Stiftelsen Taubes värld som bildats för att bevara, utveckla, öka kunskapen om, samt främja minnet av Evert och Astri Bergman Taube. Att det finns ett behov av en sådan stiftelse slår en initiativtagarna, David Anthin, fast:

ANNONS

– Vi har sett orosmoln på den Taubeska himlen, säger Anthin och nämner nedläggningen av både Evert Taubes värld på Liseberg och Taubedagen på Skansen.

Återvann sig själv

En av styrelsemedlemmarna är Göteborgs-Postens Peter Hjörne som berättar om "Jag kommer av ett brusand' hav" som först gick som reportageserie i Göteborgs-Posten.

Eller ja – först och först. Evert Taube var en hejare på att återvinna av sig själv och hade publicerat flera av texterna flera gånger innan på andra platser.

– Det finns väldigt mycket att göra och många många idéer. Vi ska starta en mötesplats för de redan frälsta och de som väntar på att bli frälsta, säger Peter Hjörne.

LÄS MER:Recension: "Konsten att se långt" – Martin Nyström

"Evert är så viktig för mig"

De fyra stiftarna är Sven-Bertil Taube, Håkan Hellström, Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Den ende av de fyra som var där i egen hög person var Benny Andersson som både spelade piano och berättade att han, varje gång han kört fast i komponerandet, spelar något av Taube.

Han kan texterna på det sätt som många kan dem i dag, några fraser här och där av alla låtar, men att hans musik sitter som berget.

Kan man hitta spår av Evert Taube i din egen musik?

– Det tror jag. Det man har i sig är också det som gör att man kan få något ur sig. Och Evert är så viktig för mig. Jag vill tro att han har en del i Abba, säger Benny Andersson.

ANNONS

Stiftelsen Taubes Värld ska bevara, utveckla, öka kunskapen om och främja minnet av Evert och Astri Bergman Taube.

De fyra stiftarna är Sven-Bertil Taube, Håkan Hellström, Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

LÄS MER:Här hamnar Evert Taube-skatten

ANNONS