Strejkande fackmedlemmar under en av alla aktioner sedan i juli. Arkivbild.
Strejkande fackmedlemmar under en av alla aktioner sedan i juli. Arkivbild. Bild: Chris Pizzello

Avtal nått – skådespelarstrejk i Hollywood över

En preliminär överenskommelse har nåtts mellan skådespelarfacket och företrädare för de största film- och tv-bolagen i Hollywood.
Avtalet, som måste godkännas av fackets medlemmar, innebär att en av de mest utdragna strejkaktionerna i filmindustrins historia är över.

ANNONS
|

Skådespelarfacket Sag-Aftra, som enligt NBC News företräder över 150 000 skådespelare i film- och tv-branschen, har godkänt ett preliminärt avtal med branschorganisationen Alliance of Motion Picture and Television Producers.

Variety skriver i sin tur att avtalet innebär att strejken – som pågått i hela 118 dagar – är över från och med klockan 00.01 natten mot torsdag, lokal tid.

Godkännandet ska ha varit ett enhälligt beslut av fackförbundets förhandlingskommitté. Dess nationella styrelse väntas ta ställning till beslutet nu på fredag, innan fackets medlemmar också får chansen att säga sitt i veckan som följer.

Sista budet

I helgen blev det riktigt skarpt läge sedan bolagen i fredags hade lagt fram det som de beskrev som som sitt sista, bästa och slutliga bud. De varnade för att något måste hända och facket börja röra på sig för att rädda säsongens tv-produktioner. Förutom skådespelare har tusentals film- och tv-arbetare i nöjesindustrin berörts av strejken och inte kunnat arbeta.

ANNONS

Skådespelarstrejken började i juli och då hade manusförfattarna redan, i april, inlett sin strejk för bättre villkor. Omkring 60 000 av skådespelarfackets medlemmar har strejkat.

Gladiator försenad

Bolagen och manusförfattarna nådde ett avtal i slutet av september och de senare kunde då börja skriva manus igen. Men det har inte förrän nu funnits skådespelare som kan börja agera efter dem och flera stora produktioner och shower kommer att bli betydligt försenade, som Gladiator 2.

Siffror från USA:s arbetsmarknadsmyndighet visar på att det är 45 000 färre jobb nu i sektorer som normalt förknippas med film och tv jämfört med före strejken. Todd Holmes, docent och expert på management i nöjesindustrin vid universitet Cal State Northridge, uppger att de båda strejkerna kostat industrin uppemot sju miljarder dollar.

Det är första gången på över 60 år, sedan 1960, som manusförfattare och skådespelare har strejkat samtidigt.

Det har varit en konflikt där stora namn som Meryl Streep, Amy Schumer och Jessica Lawrence uppmanat facket att stå på sig och inte nöja sig med något mindre än ett epokgörande avtal. Stjärnor som George Clooney, Ben Affleck och Scarlett Johansson har också närmat sig förhandlarna i facket för att trycka på för en lösning.

Bättre skydd mot AI

Mer detaljerade beskrivningar av avtalet väntas komma efter att Sag-Aftras nationella styrelse röstat om avtalet på fredag, men enligt Variety innebär avtalet bland annat en ”historisk” höjning av de flesta minimilönerna.

ANNONS

Höjningen ska ligga på runt 7 procent, två procentenheter bättre än vad författar- och regissörsförbunden lyckades få under sina förhandlingar. I ett uttalande av Sag-Aftra självt, publicerat sent i natt svensk tid, ska avtalet vara värt över en miljard dollar.

Dessutom ska skådespelare nu få ett bättre skydd mot att utkonkurreras av AI, eller artificiell intelligens, då avtalet innehåller nya regler om hur produktionsbolagen får lov att använda AI under inspelningen av framtida filmer och tv-serier.

Instagram har Fran Drescher, Sag-Aftras president men som kanske allra mest är känd för sin huvudroll i 90-talssitcomen ”The nanny”, kommenterat avtalet:

”Vi gjorde det!!!!” skriver hon, följt av ett långt tacktal till alla som deltagit under strejken och förhandlingarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS