Avicii har gjort årets sommarplåga

ANNONS
|

Ingen sommar utan sommarhit. Eller? I år har flera låtar passat in i luckan som lämnats efter klassiska plågor som Paradisios "Bailando" och Basshunters "Boten Anna". Men efter en rådfrågning bland sakkunniga går det att kora en vinnare.

Erik Wedberg är programledare på Rix FM. Både i kanalens egna listor och i mejlskörden till radiostationen råder inget tvivel om vilken låt som tagit över, från de så viktiga studentflaken och hela vägen fram till augusti.

-Aviciis "Wake me up"! Den tog fart strax innan och under midsommar, och det är en sådan låt som det bara krävdes en lyssning av för att den skulle fastna, säger han.

Wedberg har överraskats av sommarens brist på låtar från Eurovision Song Contest. Undantaget bland kanalens mest spelade låtar mellan juni och augusti är danska Emmelie de Forests vinnarlåt "Only teardrops".

ANNONS

En annan bristvara har varit skämtlåtarna, i stil med 2005 års "Crazy frog"-plåga, som brukar vara lika vanliga som flipflops på stranden eller getingar kring verandafikat.

-Jag har faktiskt ingen aning om vad det kan bero på. Det har kanske inte skrivits nån tillräckligt rolig låt?
"Härligt sväng"

Sofia Lundman är musikredaktör på P3. Deras mest spelade låt i sommar är Nonono's "Pumpin blood", men hon poängterar att den nog inte slåss bland sommarens största låtar.

-Det är en typisk P 3-hit. Men det visslar och känns väldigt somrigt, säger hon.

Även hon poängterar att Avicii seglat upp som en klar favorit inom Sveriges Radio. En låt hon hört mycket är annars Medinas "Miss Decibel".

-Det är ju en svensk text, och det är ett härligt sväng i den. Jag tror att rytmen gör den till en sommarhit, säger hon.

Lundman tror inte att sommarplågorna är ett fenomen på tillbakagång, även när sättet vi konsumerar musik på förändras.

-Jag tror att man rör sig mer ute bland folk under sommaren. Oavsett om det är på radio eller om en dj spelar låten så kommer man att höra den, säger hon.
"Folk tjatar om den"

Kristoffer Karlsson, alias DJ Foffe, har spelat låtar i tio års tid i bland annat Båstad, Tylösand och Borgholm. Han har sett sommarhits komma och gå, och den här sommaren tycker även han att Avicii gjort låten vi kommer att minnas.

-På vissa ställen har jag kunnat spela den varannan låt för att folk tjatar om den hela tiden, säger han om "Wake me up".

Han tillägger att låten också har fungerat på bröllop med publik i 35-45-årsåldern.

-Gästerna där älskar den lika mycket som 20-åringarna på nattklubben. Den är verkligen väldigt bred.

2012: Alina Devecerski - "Flytta på dej"

2011: Eric Amarillo - "Om sanningen ska fram"

2010: Yolanda Be Cool & DCUP - "We no speak Americano"

2009: Cidinho & Doca - "Rap das Armas"

2008: Jason Mraz - "I'm yours"

2007: Markoolio - "Ingen sommar utan reggae"

2006: Basshunter - "Boten Anna"

2005: Helena Paparizou - "My number one"

2004: Nic & The Family - "Hej hej Monika"

2003: Per Gessle - "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)"

Daft Punk featuring Pharrell Williams: "Get lucky"

Sara Lundman, P3: "Vi har spelat den jättemycket. Men jag vet inte om det är en sommarplåga; den hade nog slagit även vid en annan tidpunkt."

Kim Cesarions: "Undressed".

Kristoffer Karlsson, DJ: "Den är ju lite mer soulig, och man märker att folk över 30 gillar den. De som är 20 i dag har nog inte riktigt samma referenser."

Robin Thicke featuring TI & Pharrell Williams: "Blurred lines"

Erik Wedberg, Rix FM: "Den är bra också, men vi har tyvärr inte spelat den så mycket i år. De fastnar inte riktigt direkt, utan det krävs några fler lyssningar."

ANNONS