Komikern Aron Flam åtalades i veckan för upphovsrättsbrott.
Komikern Aron Flam åtalades i veckan för upphovsrättsbrott. Bild: Karin Nilsson

Åtalad för upphovsrättsbrott – svarar med ny bild

I veckan åtalades komikern Aron Flam för upphovsrättsbrott, efter att ha satt en version av bilden ”En svensk tiger” på omslaget till sin bok. Nu svarar han med en ny version av bilden i en Kickstarterkampanj.

ANNONS
|

LÄS MER:Aron Flam åtalad för upphovsrättsbrott

Åtalet gäller spridningen av en omarbetad version av det klassiska verket ”En svensk tiger”, som skapades av Bertil Almqvist till Statens informationsstyrelses vaksamhetskampanj under andra världskriget.

Komikern Aron Flam publicerade hösten 2019 boken ”Det här är en svensk tiger”, om Sveriges relation till Nazityskland. Omslaget pryds av en blågul-randig tiger med hakkorsbindel som gör Sieg Heil-hälsningen. Parodi, menar Flam. Upphovsrättsbrott, säger upphovsrättsinnehavaren Beredskapsmuseet.

Startar Kickstarterkampanj

Nu svarar Aron Flam på åtalet genom att publicera en ny version av tigern. Den här gången är den iklädd fångdräkt och judestjärna, och har en boja runt ena baktassen.

Den nya bilden finns i en ännu ostartad Kickstarterkampanj där Flam söker ekonomisk hjälp för att kunna betala eventuellt skadestånd, rättegångskostnader och uteblivna intäkter från böcker som beslagtogs av polisen.

ANNONS

Kritiserar åtal

Komikern kommenterar även åtalet på Twitter:

”Om din definition av ett parodiundantag är så svagt att du ’måste pröva’ ett skolboksexempel på satir då har du inget parodiundantag. Har du inte parodiundantag har du ingen yttrandefrihet. Har du ingen yttrandefrihet har du ingen demokrati.”

I Kickstarterkampanjen lovar han även att överklaga om han blir fälld för upphovsrättsbrott.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS