Skådespelaren och den förra guvernören i Kalifornien har lagt ut ett känslosamt tal på Twitter som tagit världen med storm.
Skådespelaren och den förra guvernören i Kalifornien har lagt ut ett känslosamt tal på Twitter som tagit världen med storm. Bild: Arnold Schwarzenegger, Twitter

Arnold Schwarzenegger: ”Onsdagen var Kristallnatten i USA”

Arnold Schwarzenegger, f d guvernör för Kalifornien, har nu kommenterat onsdagens stormning av Kapitolium. Det med ett känslosamt tal i vilket han reflekterar över uppväxtåren i Österrike efter andra världskriget.
– Allt började med lögner, med lögner, med lögner och brist på tolerans.

ANNONS
|

I onsdags stormades parlamentsbyggnaden Kapitolium i Washington D.C. och fem människor förlorade livet.

Nu har Arnold Schwarzenegger, som tillhör det republikanska partiet och var guvernör i Kalifornien mellan 2003 och 2011, publicerat ett tal till alla amerikaner och vänner världen över som på bara några timmar fått stor uppmärksamhet och spridning i sociala medier.

Arnold Schwarzenegger som presenterar sig ”som en invandrare till detta land” tar utgångspunkt i sin uppväxt i Österrike där han föddes 1947, bara några år efter andra världskrigets slut.

LÄS MER:Flera gripna efter stormningen

Han beskriver hur han växte upp i ruinerna av ett land som led av att ha förlorat sin demokrati. Hur människorna i hans omgivning, inklusive hans pappa, försökte supa bort skulden efter att ha deltagit i andra världskrigets fasor.

ANNONS

– Alla var inte antisemiter eller nazister. Många följde bara med ett steg i taget längs med vägen, säger Arnold Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger berättar att han är mycket medveten om Kristallnatten, kulmen av de pogromer mot judar som genomfördes i november 1938 i Tyskland, vilken fått sitt namn av allt krossat glas som täckte gatorna dagen efter från hundratals synagogor som bränts ner och tusentals vandaliserade butiker och hem.

– I onsdags var Kristallnatten här i USA. Det krossade glaset var i fönstren till USA:s Kapitolium, säger han.

Men det är inte bara glaset till Kapitoliums fönster som krossats. Demonstranter har även krossat de idéer som man har tagit för givet och trampat på de principer på vilka USA vilar, menar Arnold Schwarzenegger.

LÄS MER:Twitter stänger ner Donald Trumps konto permanent

– Eftersom jag kommer från Europa har jag med egna ögon sett hur saker kan snurra utanför ens kontroll, fortsätter han.

Han nämner att det finns en rädsla för att något liknande ska ske i dag i USA.

– Allt började med lögner, med lögner, med lögner och brist på tolerans.

Och kritiken mot president Donald Trump och republikanerna, Schwarzeneggers eget parti, låter inte vänta på sig.

– President Trump försökte vända ett valresultat och ett rättvist val. Han eftersträvade en kupp genom att missleda människor med lögner, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Min pappa och våra grannar missleddes också av lögner och jag vet vart sådana lögner leder. President Trump är en misslyckad ledare. Han kommer att gå till historien som den värsta presidenten någonsin.

LÄS MER:Uppgifter: Demokrater vill ställa Trump inför riksrätt på måndag

Men det finns hopp.

Slutet på hans tal är en hyllning till demokratin, att stå och kämpa för större ideal än sig själv. Och att republikaner och demokrater gemensamt ska ställa sig bakom president Biden.

På bordet framför honom ligger svärdet från filmen ”Conan barbaren” från 1982. Schwarzenegger liknar demokratin med ett svärd som bara blir starkare ju mer det härdas.

– Ju mer det härdas, ju starkare blir det. Vår demokrati har härdats av krig, orättvisor och uppror. (...) Vi kommer att kommer ur det här starkare eftersom vi nu vet vad som kan gå förlorat.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS