Ryaverkets nya skifferanläggning har tilldelats Kasper Salin-priset.
Ryaverkets nya skifferanläggning har tilldelats Kasper Salin-priset.

Arkitekturpris till Ryaverket

ANNONS
|

Det prestigefyllda arkitekturpriset, landets finaste, delades i dag ut i samband med Arkitekturdagen på Berns i Stockholm.

Den nya anläggningen byggdes för att Gryaab, som hanterar avloppsrening i Göteborgsregionen, skulle kunna möta ökade krav på fosfor- och kväverening.

Den vanligaste reningsmetoden är med sandfilter, en mycket utrymmeskrävande teknik. För att slippa ta den omgivande skogen i anspråk valde man här i stället skivfilter som kräver betydligt mindre utrymme.

Juryn anser att KUB lyckat skapa en byggnad med formmässig skärpa och arkitektonisk klarhet och ger följande omdöme:

"Av en gängse kommunal verksamhet har gjorts en öppen demonstrationsanläggning som tydligt annonserar sig mot omgivningen och låter den omgivande skogen närvara i anläggningen."

ANNONS

PerEric Persson ansvarig arkitekt för byggnaden och delägare i KUB är mycket glad över priset.

- Det är fantastiskt. Det är särskilt roligt eftersom det är en sådan speciell byggnad. Och det är inte ofta industribyggnader nomineras över huvudtaget.

- Vår tanke var att den skulle se ut som en vattendroppe precis innan den brister. Väggarna är transparanta för att man skall kunna se Rya Skogen genom huset, säger PerEric Persson.

Stig Hård vd för kommunägda Gryaab fanns på plats i Stockholm och han är mycket glad över att den nya anläggningen uppmärksammas.

- Det är jättekul. Normalt bygger vi stora byggnader i plåt till våra reningsanläggningar. Men den här gången beslöt vi att göra på ett annat sätt och det berodde på att byggnaden ligger intill naturområdet Rya Skog. Vi tyckte inte att vi kunde ha ytterligare en stor plåtbyggnad, säger Stig Hård.

Den nya byggnaden är den största i sitt slag i världen.

Det är Sveriges Arkitekter som varje år delar ut Kasper Salin -priset till ett svenskt byggnadsverk av hög arkitektonisk klass.

Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Kasper Salin som var bland annat var stadsarkitekt i Stockholm under en period i slutet av 1800 och början av 1900-talet.

År 1985 Spårvagnshallarna i Gårda.

1995 Handelshögskolans nybyggnad

1996 Nils Ericson terminalen.

2001 Kårhuset Chalmers

2004 Världskulturmuseet. Delat med Södertörns Högskolebibliotek.

Ägs av Gryaab som ansvarar för reningen av avloppsvattnet i Göteborgsregionen. Bolaget ägs tillsammans av kommunerna: Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal och Partille.

ANNONS