Årets Polarpris till Diane Warren och Anna Netrebko

Polarpriset för 2020 delas mellan låtskrivaren Diane Warren och ryska operasopranen Anna Netrebko.

ANNONS
|
Årets Polarpristagare Diane Warren och Anna Netrebko.
Årets Polarpristagare Diane Warren och Anna Netrebko.

Vid 08-30-tiden på tisdagen presenterades årets Polarprisvinnare. Och det blev den amerikanska låtskrivaren Diane Warren och den ryska operasångerskan Anna Netrebko som får dela på priset. Avslöjandet skedde vid en direktsänd presskonferens i Stockholms stadshus.

– Det är två pristagare som har gjort betydande insatser och har ett starkt driv, säger Polarprisnämndens ordförande Alfons Karabuda.

Enligt juryns motivering förkroppsligar Diane Warrens poplåtar "den ovanliga kombinationen att vara lättlyssnade och samtidigt tillräckligt komplexa för att höras hundratals gånger och fortfarande säga något till lyssnaren. Diane Warren är den regerande drottningen över amerikansk populärmusik", som juryn slår fast.

LÄS MER:Att Diane Warren får Polarpriset är en hyllning till popmusikens alla låtmakare

– Jag är mycket glad att 2020 års mottagare av Polar Music Prize är Anna Netrebko och Diane Warren. Det är två oerhört talangfulla kvinnor som verkar i det absoluta toppskiktet inom sina respektive genrer, säger Marie Ledin, Polarprisets vd.

ANNONS

Bland Kalifornienfödda Diane Warrens största hits finns "I don't want to miss a thing" med Aerosmith, "If I could turn back time" med Cher, "Un-break my heart" med Toni Braxton och "Because you loved me" med Celine Dion.

– Det känns otroligt att få Polarpriset. Jag är så hedrad. När jag tittar på vilka som har mottagit priset tidigare känns det overkligt att jag finns med i den skaran, säger Diane Warren i en kommentar.

POLARPRISJURYNS MOTIVERING

Diane Warren

"Polar Music Prize 2020 tilldelas den amerikanska låtskrivaren Diane Warren, en mästare på att skriva för den mänskliga rösten. Hennes poplåtar förkroppsligar den ovanliga kombinationen att vara lättlyssnade och samtidigt tillräckligt komplexa för att höras hundratals gånger och fortfarande säga något till lyssnaren. Diane Warren är den regerande drottningen över amerikansk populärmusik. Genom att skriva för artister som Céline Dion, Cher, Aerosmith, Whitney Houston, Beyoncé och Lady Gaga samt få elva Oscarsnomineringar för sina låtar till Hollywood-filmer, har hon fullbordat konsten att göra powerballader. Diane Warren äger själv alla sina låtar och driver sitt eget musikförlag, Realsongs, som blivit ett av de mest framgångsrika i världen. Att som sångare få en Diane Warren-sång är en gåva."

"Håller klassikerna vid liv"

Årets klassiska mottagare av Polarpriset är den ryska operasopranen Anna Netrebko som "med sin fantastiska röst och självlysande karisma är en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv, säljer slut varje föreställning och fångar uppmärksamheten även hos en publik som är ovan vid opera", som en del av juryns motivering lyder.

– Det är en stor ära att få ta emot Polarpriset. Jag ser väldigt mycket fram mot att komma till Stockholm i juni, säger Anna Netrebko i en kommentar.

POLARPRISJURYNS MOTIVERING

Anna Netrebko

"Polar Music Prize 2020 går till den ryska operasopranen Anna Netrebko. Uttrycket 'star quality' har en djupare innebörd i operavärlden. Att vara en virtuos sångare är inte nog. Som konstform handlar opera också om att fånga publikens uppmärksamhet. Ingen under modern tid gör detta bättre än operadivan Anna Netrebko. Som en recensent uttryckte det så personifierar hon ordet 'extra'. Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv, säljer slut varje föreställning och fångar uppmärksamheten även hos en publik som är ovan vid opera. Anna Netrebko öppnar dörrar. Hon var den första klassiska musikern som togs upp i Time Magazines lista över Top 100 most influential people. När Anna Netrebko uppträder är det omöjligt att vända bort blicken".

Polarpriset har delats ut årligen sedan 1992 då Paul McCartney samt de tre baltiska staterna fick dela på priset. Flera världskända artister samt namn från den klassiska och konstnärliga musikvärlden har mottagit priset, som instiftades av Abbas manager och skivbolaget Polar Musics grundare Stig "Stikkan" Andersson.

ANNONS

LÄS MER:Kungen delar inte ut årets Polarpris

Årets pristagare presenteras alltså vid en presskonferens i Stockholms stadshus, men prisceremonin med tillhörande festligheter äger rum först den 9 juni. Dock inte i närvaro av kungen som på grund av en krock i schemat är upptagen på annat håll.

– Tyvärr gick det inte att få ihop det så att kungen kunde dela ut priset även i år, säger hovets informationschef Margareta Thorgren i en kommentar.

LÄS MER:Polar Music Prize är ett meningslöst musikpris

Tidigare Polarprisvinnare

2019: Grandmaster Flash, Anne-Sophie Mutter och Playing for change.

2018: Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut.

2017: Sting och Wayne Shorter.

2016: Max Martin och Cecilia Bartoli.

2015: Emmylou Harris och Evelyn Glennie.

2014: Chuck Berry och Peter Sellars.

2013: Youssou N'Dour och Kaija Saariaho.

2012: Paul Simon och Yo-Yo Ma.

2011: Patti Smith och Kronos Quartet.

2010: Björk och Ennio Morricone.

2009: Peter Gabriel och José Antonio Abreu.

2008: Pink Floyd och Renée Fleming.

2007: Sonny Rollins och Steve Reich.

2006: Led Zeppelin och Valerij Gergijev.

2005: Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau.

2004: BB King och György Ligeti.

2003: Keith Jarrett.

2002: Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina.

2001: Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen.

2000: Bob Dylan och Isaac Stern.

1999: Stevie Wonder och Iannis Xenakis.

1998: Ray Charles och Ravi Shankar.

1997: Bruce Springsteen och Eric Ericson.

1996: Joni Mitchell och Pierre Boulez.

1995: Elton John och Mstislav Rostropovitj.

1994: Quincy Jones och Nikolaus Harnoncourt.

1993: Dizzy Gillespie (postumt) och Witold Lutoslawski.

1992: Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen).

Priset instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson. Namnet kommer från hans skivbolag, Polar Music, som hade Abba bland sina artister. Prisets syfte är att "fira musik i alla dess former" men också att "föra samman människor från olika delar av musikvärlden".

Pristagarna utses av en prisnämnd med 13 ledamöter som representerar bland andra Sveriges kompositörer och textförfattare, Föreningen svenska tonsättare och Musikförläggarna. Prissumman är på en miljon kronor vardera. (Källa: TT)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS