Sun Axelssons ”Drömmen om ett liv” står i fokus för årets upplaga av Göteborg läser.
Sun Axelssons ”Drömmen om ett liv” står i fokus för årets upplaga av Göteborg läser. Bild: Stefan Berg

Årets bok är utsedd till ”Göteborg läser 2022”

Efter förra årets turbulens har nu ett verk valts ut till Göteborg läser 2022, författaren Sun Axelssons ”Drömmen om ett liv”.
– Hon synade sin samtid, politiserade sjuttiotalet, den tidens kulturmän, säger projektledaren Jenny Högström.

ANNONS
|

Förra året var första gången som Författarcentrum Väst skulle välja en bok för göteborgare att samlas runt. Projektet döptes till ”Göteborg läser”. Bokcirklar skulle resas, författarsamtal instiftas, nyupplagor av den utvalda boken tryckas.

Juryns beslut föll på ”Amorina” av Bengt Anderberg. Så småningom upptäcktes dock att detta verk innehöll n-ordet, något som fick Författarcentrum att dra tillbaka sin utnämning.

Men i år görs ett nytt försök. Nu ska följande bok spridas över staden: "Drömmen om ett liv" av Sun Axelsson, från 1978. ”Drömmen om ett liv” är första delen i en självbiografisk trilogi, som också rymmer böckerna "Honungsvargar" och "Nattens årstid".

ANNONS

”Drömmen om ett liv” handlar om Axelssons egna ungdom och femtiotalets kulturkretsar i Stockholm. Hennes språk utmärks av ”självironi och drastisk humor”. Axelsson beskrev själv sin trilogi som ”själbiografisk”.

”Hon växte upp mittemot pingvindammen”

Jenny Högström, projektledare för Göteborg läser 2022, säger följande om Sun Axelsson:

– Axelsson var en av dem som gick i bräschen för ett skifte inom den svenska litteraturen. Hon var en kvinna som skrev självbiografiskt, synade sin samtid, det politiserade sjuttiotalet, den tidens kulturmän.

Boken rymmer också partier från Axelssons barndomsår, som tillbringades i Slottsskogen.

– Hon växte upp i det som numera är en förskola mittemot pingvindammen, där pappan var trädgårdsmästare. För henne var slottsskogen ett magiskt land, berättar Högström.

Under sin livstid gav Sun Axelsson ut ett tjugotal böcker. Hennes sista roman, ”Evighetens stränder”, utkom 2001. Hon gick bort 2011.

Göteborg läser 2022 kommer att hålla en invigning och startföreläsning, den 18 oktober. Där kommer Jenny Högström, tillsammans med Olivia Bergendahl, att föra ett samtal om boken på Stadsbiblioteket.

LÄS MER:Bokprojekt stoppas i Göteborg – romanen innehåller n-ordet

LÄS MER:Förlaget Korpen ger ut stoppade boken ”Amorina”

LÄS MER:Göteborgs feministiska klassiker – som flyttat gränser

LÄS MER:Recension: ”Vård och omsorg” av Olivia Bergdahl

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS