Årets bästa album - enligt GP:s recensenter

Det är ett hästjobb men det måste göras. Och nu är det gjort. GP:s skivrecensenter har enats om en gemensam lista med årets tio bästa album. Mycket svenskt, mycket kvinnligt och såklart mycket bra. Recensenternas personliga listor finns i botten av listan.

ANNONS
|
ÅRETS BÄSTA ALBUM 2018

Plats 10. Doug Paisley – Starter home

grade crossed
Doug Paisley är en man med gitarr och sådana har vi hört många gånger förut. Men ändå inte. Inte på det här sättet. Musiken tassar fram vänligt och försynt, han behöver inte ens höja rösten för att nå ut och beröra. Däremot är den här kanadensaren en så driven och generös låtskrivare att han hela tiden ser till att belöna sina lyssnare. Det gäller bara att ha tålamod och vara lite observant.


ÅRETS BÄSTA ALBUM 2018

Plats 9. Lisa Grotherus – Dekontee

grade crossed
Personlig, fantastisk, innerlig, gripande och känslofull. Det är bara några av orden som använts för att beskriva träblåsaren, sångerskan och kompositören Lisa Grotherus solodebut. Dekontee (Allt har sin tid) är det smeknamn som Grotherus fick när hon bodde i Liberia och arbetade med mänskliga rättigheter. På albumet, som är ett försök att berätta om de öden och övergrepp som hon bevittnade där, medverkar även Lisa Långbacka (dragspel), Milton Öhrström (keyboards), Oskar Schönning (bas) och Konrad Agnas (trummor).

ÅRETS BÄSTA ALBUM 2018

Plats 8. Massivet & Kongero – Vaerla vaken

grade crossed
Folkmusikens Real Group har Lotta Andersson, Emma Björling, Anna
Larsson och Anna Wikénius i den tonsäkra vokalkvartetten Kongero kallats. Men då menat som beröm. Tillsammans med de fem musikerna i det kraftfulla folkmusikaliska "storbandet" Massivet (Valter Kinbom, David Eriksson, Adrian Jones, Erik Ronström och Leif Ottosson) har de grävt djupt i den svenska folkmusiken. Nytt och gammalt, instrumental spelmusik och jämtländsk poesi, i lyckad förening.

ÅRETS BÄSTA ALBUM 2018

Plats 7. Black Panther – The album

grade crossed
Black Panther är inte bara Hollywoods mest framgångsrika superhjältefilm (två fyrar av GP:s kritiker Mats Johnson) som på lite drygt en månad spelade in tio miljarder kronor, det är också två olika soundtrack, dels en platta med afrikanskt inspirerad instrumental originalmusik av östgöten Ludwig Göransson, dels det här albumet på GP:s topplista av och med Kendrick Lamar. Tillsammans med gäster som Jorja Smith, James Blake och Anderson.Paak har Kendrick Lamar gjort ett soundtrack som i sina bästa stunder matchar hans starkaste album.

ÅRETS BÄSTA ALBUM 2018

Plats 6. Julia Holter – Aviary

grade crossed
Om Julia Holters förra album Have you in my wilderness var Los Angeles-sångerskans kanske mest poppiga och lättillgängliga, går hon med årets pärla Aviary åter lite mer på djupet. Inspirerad av en novellsamling om kriget i Irak är det 15 rätt svårgenomträngliga låtar som Julia Holter bjuder på, men som så ofta blir den som orkar och verkligen tar sig tid att sjunka ned i Holters knixiga mix av oroliga och djupt personliga sånger rikligt belönad.

ÅRETS BÄSTA ALBUM 2018

Plats 5. Elvis Costello – Look now

grade crossed
Elvis Costello har samarbetat med två av sina musikaliska hjältar: Carole King och Burt Bacharach (som han gjorde Painted from memory med) och tillsammans med The Imposters blev detta också ett av Costellos bästa album på säkert 30 år. Look now rymmer starka texter, vacker musik och flera fantastiska låtar. Varken Suspect my tears, Stripping paper, Photographs can lie eller den närmast Beatlesinspirerade I let the sun go down går att ignorera när den stora spellistan med Costellos allra vackraste sånger väl ska sammanställas.

ÅRETS BÄSTA ALBUM 2018

Plats 4. Håkan Hellström – Illusioner

grade crossed
Plötsligt fanns den bara där, singeln Vänta tills våren, som strax efter följdes av Tro på livet, och då vågade vi alla också tro på ett nytt album med Håkan Hellström. Och så blev det. Illusioner dök upp som ett välkommet julkort och ritade i samma stund om kartan för Håkan Hellström och hans musik. Det har funnits en tydlig idé om vad detta skulle bli och Hellström har genomfört den konsekvent, fullt ut. På ett sätt som saknades framförallt på förra skivan. Resultatet är därefter – modigt och mästerligt.

ÅRETS BÄSTA ALBUM 2018

Plats 3. Lykke Li – So sad so sexy

grade crossed
Lykke Li gjorde en av sommarens bästa spelningar i ösregnet på Way out west, men så är hennes senaste album inget mindre är fantastiskt. "Förtvivlan du kan dansa till” som brittiska The Guardian uttryckte saken och fick stöd av musikmagasinet NME som menade att den "svenska indie-stjärnan lägger till färg och tydlighet till sin widescreen-melankoli med det här frodiga, r'n'b-influerade albumet". Det finns mycket att säga men vi nöjer oss med att konstatera att Lykkes Lis vackra röst doftar av sorg, sömnbrist och cigarettrök.

ÅRETS BÄSTA ALBUM 2018

Plats 2. First Aid Kit – Ruins

grade crossed
Det tog fyra år och ett antal terapisessioner innan First Aid Kit var tillbaka med ny musik efter det uppmärksammade och vackra albumet Stay gold. Men den som väntar på något gott ... På senaste albumet Ruins har First Aid Kit flyttat fram sina positioner, vi snackar musikaliska myrsteg men väsentliga sådana, och här låter systrarna Söderberg kraftfulla, råa och mer taggade än kanske någonsin. Det är ett steg i helt rätt riktning som producenten Tucker Martine (My Morning Jacket, Modest Mouse m.fl.) hjälpt dem att ta.

ÅRETS BÄSTA ALBUM 2018

Plats 1. Robyn – Honey

grade crossed
Om Lykke Lis musik är "förtvivlan att dansa till" (som The Guardian skrev) gör Robyn sånger att "dansa bort sin smärta till" (som Sam Smith sade till New York Times). Klart är i alla fall att två av världens melankoliska popdrottningar är svenska och att de båda släppt briljanta album just i år. Hälften av låtarna på Robyns nya album är smått fantastiska, inte minst Baby forgive me, Ever again och Missing U (en kusin till Dancing on my own), och de andra är riktigt bra. Robyn har verklig själ i rösten och årets bästa album är, för att citera GP:s recensent Johan Lindqvist, "ytterst elegant".

Recensenternas personliga listor

1. Elvis Costello – Look now

2. Doug Paisley – Starter home

3. First Aid Kit – Ruins

4. Courtney Marie Andrews – May your kindness remain

5. Håkan Hellström - Illusioner

6. Robyn - Honey

7. Lykke Li – So sad so sexy

8. John Prine – The tree of forgiveness

9. Neko Case – Hell on

10. Lori McKenna– The tree

JAN ANDERSSON

1. Lykke Li – So sad so sexy

2. Robyn – Honey

3. First Aid Kit – Ruins

4. Håkan Hellström - Illusioner

5. Janelle Monaé – Dirty computer

6. Tracey Thorn - Record

ANNONS

7. American Aquarium – Things change

8. Courtney Marie Andrews – May your kindness remain

9. Tove Styrke – Sway

10. Cat Power – Wanderer

JOHAN LINDQVIST

1. Black Panther – The album

2. Robyn – Honey

3. Parham – Torsken

4. Macy Gray – Ruby

5. Cherrie – Araweelo

6. Petter – Dö sen

7. Kanye West – Ye

8. Seinabo Sey – I’m a dream

9. Drake – Scorpion

10. Georgia Anne Muldrow – Overload

AGNES ARPI

1. Massivet & Kongero - Vaerla vaken

2. Lisa Grotherus – Dekontee

3. Johan Lindström Septett - Music for empty halls

4. GKN5 – Bestastovo

5. Per Gudmundson & Bengan Janson – Hjeltamos

6. Joel Lyssarides – Dreamer

7. Trio Törn – Debut

8. Bobo Stenson Trio – Contra la indecision

9. Sisters of Invention – Sol

10. Världens band – Dadjalo

PATRIK LINDGREN

1. Julia Holter – Aviary

2. Tim Hecker – Konoyo

3. Ozzy – Ett öga rött

4. Jenny Wilson – Exorcism

5. Träden – Träden

6. Daniel Bachman – The morning star

7. Fire! – The hands

8. Lisa Ullén – Piano works

9. Susana Santos Silva – All the rivers

ANNONS

10. Senyawa – Sujid

PM JÖNSSON

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS