De påstådda ofredandena ska ha skett under välkomstfesten på ”La Venaria Reale” i Turin.
De påstådda ofredandena ska ha skett under välkomstfesten på ”La Venaria Reale” i Turin. Bild: Heiko Junge

Anklagelser om sexuellt ofredande på Eurovision-party

Flera kvinnor som volontärarbetade under den officiella välkomstfesten för Eurovision song contest i Turin uppger att de utsatts för sexuellt ofredande. – De tafsade och försökte kyssa mig, säger en av kvinnorna enligt brittiska Daily Mail.

ANNONS
|

Det var i samband med den stora välkomstfesten, som hölls i pampiga Venaria Palace i utkanten av Turin, som de kvinnliga volontärarbetarna ska utsatts för olika typer av ofredanden.

Brittiska Daily Mail citerar i sin tur italienska Corriere Della Sera som pratat med flera kvinnor som berättar om upprepat tafsande, ovälkomna kramar och försök till kyssar.

– Jag såg verkligen fram emot att jobba som volontär på Eurovision, men hade inte väntat mig något sådant här, säger en av kvinnorna som är i tjugoårsåldern till tidningen.

Välkomstfesten är en tradition under Eurovision och alla länders artister och delegationer deltar tillsammans med media och lokala gäster. Det framgår inte av anklagelserna om någon av artisterna gjort sig skyldiga till ofredande, men en av de kvinnor som ska ha utsatts menar att dansarna från ett land var bland som var mest aktiva.

ANNONS

Representanter för såväl EBU, som italienska tv-bolaget RAI har uttalat sig om att de inte känner till några övergrepp på festen. Alessandra Aires, hos Turin kommun, och arrangör för festen förnekar också att några ofredanden ska ha begåtts.

– Jag var där hela kvällen och skulle ha sett om något hände, säger hon enligt Daily Mail.

Representanter för den italienska metoo-rörelsen, bland annat Not One Less, har uppmanat kvinnorna att polisanmäla händelserna.

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS