Allt fler kulturinstitutioner i Göteborgs stänger på grund av covid-19

Allt fler kulturinstitutioner i Göteborg stänger till följd av coronakrisen. Nefertiti jazzklubb meddelade på tisdagen att de bommar igen. Folkteatern stänger resten av våren. Istället satsar många digitalt.
– Det är ett smärtsamt beslut att behöva fatta, säger teaterns vd Lotta Lekvall.

ANNONS
|

Göteborgsoperan, Göteborgs symfoniker och Folkteatern stängde den 12 mars tillfälligt under två veckor. Detta efter skärpta direktiv från Västra Götalandsregionen om att ställa in alla möten och publika arrangemang. Stadsteatern och Backa teater slog igen samma dag, sedan en anställd på Stadsteatern konstaterats vara smittad av coronavirus.

LÄS MER:Operaföreställningar i toppklass att se hemma

Folkteatern har nu beslutat att förlänga sitt speluppehåll resten av våren.

"Samtliga föreställningar, konserter och andra publika evenemang är inställda tillsvidare" skriver teatern i ett utskick.

– Det är ett smärtsamt beslut att behöva fatta, säger Folkteaterns vd Lotta Lekvall.

– Men vi känner att vi måste ta ett ansvar för att minska smittspridningen och ta hänsyn till allas hälsa.

ANNONS

Satsar på digitalt drama

Teaterledningen följer nyheterna från Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionens direktiv.

– Som läget är nu, med spridning av smittan, så landade vi i bedömningen att det inte är möjligt för oss att ha publik verksamhet på teatern under våren.

I brist på fysiska scener satsar Folkteatern i stället på sin digitala plattform "Fjärde scenen". Där kommer nyskriven internationell dramatik att presenteras. "Urgent drama" får premiär senare i vår, i regi av Frida Röhl.

Tio dramatiker, bland dem svenske Alejandro Leiva Wenger, brittiske Andrew Sheridan, tyska Maja Zade och Alfian Bin Sáat från Singapore, kommer där att reflektera över den rådande situationen i coronakrisens spår. Även författare från Sydafrika, Island, USA och Kina är tillfrågade. De har fått några dagar på sig var att skriva en kort scen, som sedan ska filmas med skådespelare från Folkteatern.

LÄS MER:Sänder nyskriven teater i virusets spår

Den uppkomna situationen påverkar hela kulturlivet, och det kommer att bli tufft för många, sammanfattar Folkteaterns vd Lotta Lekvall.

– Det är lätt att bli lamslagen. Men den tomhet som uppstår, när det inte längre finns någon kultur att tillgå, synliggör förhoppningsvis än mer hur viktig kulturen är för att skildra vår samtid.

Större kulturinstitutioner i Göteborg som håller stängt på grund av covid-19:

Folkteatern – tillsvidare. Hela våren. Biljettköpare erbjuds presentkort eller återköp.

Stadsteatern – tillfälligt. Fattar 27 mars beslut om resten av våren. Teatern stänger för renovering 1 maj.

Backateatern – till fredag 27 mars, då nya besked kommer om våren.

Göteborgsoperan – tillsvidare. Fattar beslut två veckor framåt i taget.

Filmstaden (Bergakungen och Biopalatset) – tillsvidare

Bio Roy – tillsvidare

Bio Capitol - tillsvidare

Konserthuset – i nuläget till den 18 april.

Nefertiti jazzklubb – tillsvidare.

Världskulturmueet - tillsvidare

"Oerhört tråkigt att behöva stänga!"

På tisdagen kom beskedet att även jazzklubben Nefertiti stänger sina dörrar tillsvidare, som en effekt av samhällskrisen.

ANNONS

"När det inte längre går att skapa förutsättningar för mötet mellan artist och publik på ett lustfyllt sätt, och vi inte heller vill bidra till ökad risk för smittspridning, tvingas vi tyvärr till denna åtgärd." skriver klubbens programansvarige Tomas Olsson i ett pressmeddelande, och tillägger:

"Det känns naturligtvis oerhört tråkigt att behöva stänga ner ett tag framöver och vi lider som alla drabbade i kedjan arrangör, personal, artister, musiker och gäster."

LÄS MER:Han blir ny verksamhetschef för Nefertiti

Göteborgsoperan håller stängt fram till den 15 april, och mycket tyder på att perioden kan bli längre än så.

– Vi fattar beslut för två veckor i taget, säger pressansvarige Emil Rinstad.

Liksom Folkteatern satsar Operan i stället på streamade föreställningar, som kommer att läggas ut på den digitala plattformen "Hemmaoperan".

På programmet står bland annat en foajékonsert som filmas nu på lördag utan publik, och "Fritiofs Saga" av Elfrida Andrée och Selma Lagerlöf.

– På så sätt hoppas vi hålla liv i operaintresset, i väntan på att få öppna igen, säger Emil Rinstad.

Björn Sandmark, vd Stadsteatern.
Björn Sandmark, vd Stadsteatern. Bild: Jonas Lindstedt

Stadsteatern och Backa teater

Stadsteaterns och Backa teaters tillfälliga stängning gäller till 29 mars. Hur det sedan blir med öppethållandet är ännu oklart.

– I samråd med facket håller vi på att fatta beslut kring det, berättar vd Björn Sandmark som lovar besked senast fredag,

ANNONS

Den 1 maj stänger Stadsteatern enligt planen dessutom för renovering.

LÄS MER:Coronadirektiv stänger kulturverksamheter

Hur mår er medarbetare som varit coronasjuk?

– Hyfsat och på bättringsvägen. Personen i fråga är inte helt återställd, men mår efter omständigheterna helt ok.

Digitala konserter på GSO.play

Göteborgs konserthus har ställt samtliga sina konserter fram till den 4 april.

– Därefter är nästa konsert den 18 april. Huruvida den påverkas av situationen de kommande veckorna är omöjligt att säga i dagsläget, säger Stefan Nävermyr, redaktör och presskontakt.

På grund av coronakrisen utökar konserthuset utbudet på sin digitala plattform GSO.play, där de kommer att lägga ut nya konserter varje tisdag och fredag.

LÄS MER:Beethovenfestival blir digital

– Vi kämpar på här och tar en vecka i taget, gör till exempel nyinspelningar med kammarensemblen. I övrigt följer vi de direktiv som kommer.

För stadens museum har coronakrisen i nuläget inte medfört några stängningar, förutom av det statliga Världskulturmuseet.

– Vi har begränsningar om färre än 500 inne på museerna. All publik programverksamhet är också inställd, i ett första skede fram till den 14 april, säger Britta Söderqvist, sektorchef för Göteborgs museum.

Anette Eliasson, sektorchef för biblioteken i Göteborg
Anette Eliasson, sektorchef för biblioteken i Göteborg Bild: Julia Sjöberg

Besöksras på Stadsbiblioteket

Även Göteborgs bibliotek håller öppet, men på Stadsbiblioteket har besökstalen rasat kraftigt.

– Det brukar vara runt 3 000 besökare, men i helgen var det bara runt 1 300 personer, säger Anette Eliasson, sektorchef för bibliotek. Nu förbereder sig personalen för olika tänkbara framtida scenarier:

ANNONS

– Just nu har vi öppet, men vi får ha med i beräkningen att vi kanske måste begränsa öppettiderna så småningom, eller stänga.

Alla publika evenemang på biblioteken är också stoppade fram till 30 april.

Här är det fortfarande öppet trots covid-19:

Stadsbiblioteket, 300 kvadrat med flera bibliotek

Röhsska museet

Stadsmuseet

Konstmuseet

Naturhistoriska museet

Hagabion

Aftonstjärnan

Angereds bio

Restriktioner: Färre än 500 personer får vistas samtidigt på museum, enligt Västra Götalandsregionens direktiv. Hagabion har minskat antalet sålda biljetter per föreställning till hälften. Detta för att minska antalet besökare, och därmed smittorisken.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS