Caroline Andréason, Bild: Pamela Cortes Bruna. Svetlana Aleksijevitj vid Nobelprisutdelningen, Bild: Marcus Ericsson/TT.
Caroline Andréason, Bild: Pamela Cortes Bruna. Svetlana Aleksijevitj vid Nobelprisutdelningen, Bild: Marcus Ericsson/TT.

Aleksijevitj text blir Göteborgsteater

Caroline Andréason, en av två skådespelare i Konstkollektivet Snös uppsättning av Svetlana Aleksijevitjs Modern, om mord och föräldraskap.

ANNONS
|

Vad handlar pjäsen om?

- Vi får möta en mamma som fått hem sin son från Afghanistan. Han är tillbaka från kriget men sitter i fängelse för ett brutalt mord. Det handlar om en förälder som är desperat, som vill försöka nå sitt barn. Det finns ett vidare tema. Bakom de flesta i extremistiska rörelser, som IS-rekryter men också drogberoende eller gängmedlemmar, finns föräldrar. Kan man klippa av navelsträngen? Det finns en stor ensamhet hos föräldrar i ett ganska individualistiskt samhälle.

Varför valde ni just den här pjäsen?

- Det är en väldigt bra text. Jag hittade den när vi höll på med vår tidigare föreställning Flykt. Det var innan Svetlana Aleksijevitj fick nobelpriset. Vi trodde aldrig vi skulle få

ANNONS

rättigheterna till den, men det gick faktiskt via hennes agent i Tyskland. Sedan har vi gjort research och bland annat lyssnat till föreningar för föräldrar vars barn begått brott.

Vem borde se Modern?

- I första hand vuxna och människor som arbetar med ungdomar, eftersom vi ställer frågan: Vem i vuxenvärlden har ansvaret för unga? Det vore också jättehäftigt om politiker och andra makthavare kommer.

Pjäsen, på ungefär en timme, kombineras med ett 45 minuters samtal efter varje föreställning. Varför?

- Eftersamtal är lite av vår grej, även i andra föreställningar. Det är viktigt att prata om vilket samhälle vi vill ha. Nu har vi ett samhälle där unga inte har en självklar plats.

Vad händer nu?

- Den här föreställningen går tre kvällar och är tyvärr utsåld. Men vi börjar inte med något annat projekt utan håller på för fullt att undersöka möjligheterna att sätta upp den på fler ställen. Vi får se vart det tar oss.

Varför kallar ni er Snö?- Vi bildades den extrema vintern 2012/13. Snö är ju vatten och vatten står för mycket.

Fakta: Modern

Spelas på Folkteatern 27-29/10.

På scen Caroline Andréason och Sergej Merkusjev, regissör Anna Sjövall, producent Ida Jarlgren, efter en text av Svetlana Alexijevitj som fick Nobelpriset i litteratur 2015.

I eftersamtalen, som är olika för varje föreställning, deltar bland andra Freshta Frebrandost, från Svenska Afghanistankommittén, som arbetat med ensamkommande flyktingar; Ali Gurbe, som arbetar mot våldsbejakande extremism, och två stycken psykologer.

ANNONS