AFP anklagar Israel för krigsbrott – journalister besköts i Libanon

Den franska nyhetsbyrån AFP hävdar att Israel medvetet beskjutit en grupp journalister som bevakade spänningarna mellan israelisk militär och beväpnade libanesiska grupper efter 7 oktober-attackerna.
En reporter från Reuters dog och en AFP-reporter har tvingats amputera ett ben. Enligt AFP försiggick inga strider i närheten av journalisterna och alla bar tydligt markerade pressvästar. Den israeliska militären säger att händelsen utreds.

ANNONS

Den 13 oktober befann sig en grupp med journalister från nyhetsbyråerna AFP och Reuters samt nyhetskanalen Al-Jazeera i gränsområdet mellan Libanon och Israel. De var utsända för att rapportera om strider mellan beväpnade libanesiska grupper, i första hand Hizbollah, och israelisk militär i svallvågorna efter Hamas attacker mot Israel en vecka tidigare.

Gruppen stod på en kulle med uppställda kameror för att filma pågående raketbeskjutning från den israeliska sidan. De befann sig en kilometer från den närmaste nedslagsplatsen. Enligt AFP:s reportrar var platsen öppen och de var alla klädda i hjälmar och västar med ”press” skrivet i stora vita bokstäver.

ANNONS

Klockan 18.02 besköts gruppen av en projektil som omedelbart dödade Reutersreportern Issam Abdallah. AFP:s reporter Christina Assi skadades allvarligt. På en video från händelsen hörs hon ropa: ”Vad hände? Jag kan inte känna mina ben.”

Amnesty uppmanar till utredning om krigsbrott

Efter 37 sekunder slog ytterligare en projektil ner, som skadade AFP:s Dylan Collins och totalförstörde Al Jazeera-teamets bil. Christina Assi fick senare amputera ett av sina ben.

AFP har i sju veckor undersökt händelsen tillsammans med organisationen Airwars, som kartlägger brott mot civila i konflikter i Mellanöstern. De har bland annat låtit en expert undersöka fragment från ammunition som hittats på platsen, som slår fast att fragmentet bara kan ha kommit från israeliska stridsvagnar.

Utredningar av Humans rights watch och Amnesty international når samma slutsats.

Amnesty menar efter sin utredning att Israel bör utredas för krigsbrott.

”Den israelisk militären visste, eller borde ha vetat, att de sju individerna var journalister, men valde ändå att beskjuta dem inte bara en utan två gånger. Därför anser Amnesty att detta sannolikt är en direkt attack på civila och bör utredas som ett krigsbrott”, säger Amnestys biträdande Mellanösternchef Aya Majzoub till AFP.

Runt 60 dödade i journalister i kriget

Israels militära styrkor IDF beklagar dödsfallet i Libanon och säger att händelsen utreds, men man tar inte på sig ansvaret.

ANNONS

Enligt New York-baserade Committee to protect journalists har till dags dato 63 journalister dödats under de två månaderna som striderna pågått: 56 palestinier, fyra israeler och tre libaneser. Siffrorna är baserade på de uppgifter som organisationen hittills kunnat bekräfta.

Reportrar utan gränser (RSF) uppger att totalt 58 journalister dödats av israeliska attacker på Gazaremsan under de två månader som kriget pågått, varav 14 i samband med sitt arbete.

RSF kräver att Israel öppnar gränsövergången i Rafah – både för att palestinska journalister ska kunna lämna landet och sätta sig i säkerhet, och för att utländska journalister ska kunna ta sig in för att rapportera om det pågående kriget.

LÄS MER:Ont om plats för civilbefolkningen i södra Gaza

LÄS MER:Greta Thunberg: ”Går inte vara neutral i folkmord”

LÄS MER:Experter: Ovisst vad som händer med Gaza efter kriget

LÄS MER:Det finns fler skäl till att Ulf Kristerssons möte urartade

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS