Adlibris hyllade ”Mein kampf” i säljtext

En säljtext till boken ”Mein kampf” på Adlibris hyllade bokens författare Adolf Hitler, bland annat med orden ”en av de absolut starkast lysande stjärnor den vita rasen åstadkommit”, vilket uppmärksammades av Aftonbladet. Beskrivningen plockades bort – men andra nazistiska texter har publicerats på Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus.

ANNONS
|

Att ”Mein kampf”, Adolf Hitlers nazistiska manifest, säljs i bokhandlar är inget nytt och i regel inte särskilt kontroversiellt med tanke på dess historiska tyngd. Men i en informationstext på Adlibris, som uppmärksammades av Aftonbladet, hade en upplaga av boken försetts med en uppseendeväckande beskrivning.

Adolf Hitler beskrevs som ”en av de absolut starkast lysande stjärnor den vita rasen åstadkommit”. Om boken stod: ”Hans livsverk (som dock inte blev färdigställt på långa vägar) är också den ariska rasens verk, precis som alla andra de högkulturer och fantastiska skapelser vi arier lyckats med”.

Upplagan är utgiven av Midgård records, som har samma produkttext på sin egen hemsida. De säljer ytterligare en bok via Adlibris, en biografi över Ian Stuart som var frontman i vit makt-bandet Screwdriver och grundade den brittiska, nynazistiska organisationen Blood and honour. På sajten säljs även bland annat vit makt-musik och t-shirts med fascistiska slagord.

ANNONS

Adlibris har ingen generell policy för vilka förlag de samarbetar med, utöver att de ska följa nätbokhandelns uppförandekod och avtal. De två titlarna från Midgård records ges ut via en engelsk distributör och strider i sig inte mot Adlibris policy, enligt kommunikationschefen Karin Lindebo. Däremot har produkttexten till ”Mein kampf” har tagits bort.

– Vi blev uppmärksammade på det här i fredags och plockade bort texten från den aktuella upplagan. Vi går också igenom andra upplagor, för den här titeln finns på många språk, för att säkerställa att inga liknande texter finns.

Ytterligare en text hyllar ”Mein kampf”

Adlibris har runt 13 miljoner titlar och förhandsgranskar inte de produkttexter som läggs upp av distributörer och förlag. I stället gör man stickprover av vissa kontroversiella titlar, samt agerar på tips om olämpliga formuleringar.

Därmed är risken stor att saker slinker igenom.

En engelskspråkig utgåva utgiven av förlaget Free thought books, som finns på såväl Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus, innehåller också en del uppseendeväckande formuleringar.

Efter en redogörelse av de två delarna av Hitlers manifest skriver förlaget (på engelska, översatt av GP): ”[Boken] beskriver vad vi måste göra för att överleva som folk och som Ras. Vi måste förstå att Naturen inte förlåter svaghet och att sanning och verklighet är vad det är, hur illa det än kan se ut. Den här boken visar grunden till Vitt motstånd och Vit Nationalism. Det är grunden och fröet till bevarandet är vår Ras.”

ANNONS

Även: ”Den här boken har siktet inställt på en mycket större förståelse av jaget och vårt ärorika öde som levande varelser av denna Ras på vår planet.”

Den texten hade Adlibris arbetsgrupp inte upptäckt när GP kontaktar dem.

– Vi håller på med ett arbete nu, det är ganska många texter som ska läsas manuellt. Jag kan inte svara specifikt på hur vi hanterar texten du nämner, men du får gärna skicka en länk, säger Karin Lindebo.

Formuleringarna är nu borttagna från upplagans produkttext.

Plockade bort Breiviks manifest

Det är inte första gången Adlibris får kritik för sitt utbud. Bland annat plockade de bort titlar av högerextremisten och antisemiten David Duke och boken ”Turner diaries”, som blivit något av en manual för terrorism inom vit makt-miljön och har kallats ”terroristbibeln” av FBI, enligt Expo som uppmärksammade titlarna 2014.

Trots detta finns det inga planer på att förhandsgranska särskilda titlar, som ”Mein kampf”, av särskilda förlag.

– Vi har titlar inom många ämnen, vissa kontroversiella, och vi gör stickprover på känsliga titlar. Men det är omöjligt att förhandsgranska alla, säger Karin Lindebo.

Adlibris har bland annat plockat bort böcker om att tillverka vapen, antisemitiska titlar och Anders Bering Breiviks manifest – det sistnämnda för att det utgjorde hets mot folkgrupp. I vissa fall har de blockerat hela förlag, om de till exempel ger ut antisemitisk litteratur. I nuläget är inte det aktuella förlaget blockerat, men diskussioner pågår:

ANNONS

– Vi har endast två titlar från det förlaget, där ”Mein Kampf” är en. I samband med granskningen som pågår nu kommer även den andra boktiteln inkluderas och granskas och beslut om blockering av titlar eller förlag tas efter att granskningen är klar. Det är viktiga frågor som vi tar på allvar, säger Karin Lindebo.

Bokus vill sälja ”Mein kampf” – men ändrar beskrivning

Bokusgruppen, som äger Bokus och Akademibokhandeln, har runt 11 miljoner titlar på sina sajter och har liksom Adlibris ett system där de inte förhandsgranskar den stora mängden produkttexter som ligger på sidorna. De väljer bort vissa böcker, till exempel sådana som är granskade och fällda i domstol. Det skriver Isabel Rodrigo, kategorichef för böcker på Bokusgruppen, i ett mejl till GP.

Hon fortsätter: ”Det finns böcker med innehåll som ligger nära gränsen för vad som kan klassas som hets mot folkgrupp eller högerextrema manifest – inte heller dessa böcker vill vi sälja. Vi bedömer dock att ’Mein kampf’ är ett historiskt dokument som vi inom ramen för att erbjuda ett så brett sortiment som möjligt fortsatt vill sälja.”

Hon skriver även att de historiskt har tittat mer på bokens innehåll än produkttexterna när de bedömt om en bok ska finnas i sortimentet, men att det finns anledning att även granska produkttexterna på vissa titlar: ”När det gäller den upplagan av ’Mein Kampf’ som du refererar till har vi nu granskat texten och exkluderat vissa delar.”

ANNONS

”Mein kampf”

Adolf Hitler skrev ”Mein kampf” i Landsbergfängelset i Landsberg am Lech efter den misslyckade ölkällarkuppen i München 1923. Den första delen gavs ut 1925 och den andra 1926.

I bokens två delar skriver Hitler om sin uppväxt, erfarenheter från första världskriget och om bildandet av Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet. Han redogör för sina politiska idéer, tankar om en rashierarki, hur partiet bör agera för att vinna makt och för sin framtida vision för Tyskland.

”Mein kampf” trycktes i miljontals exemplar under Hitlers tid vid makten, men efter andra världskrigets överläts rättigheterna på delstaten Bayern som förbjöd nytryck av boken. Rättigheterna löpte ut vid årsskiftet 2015/2016 och boken ges i dag återigen ut i Tyskland.

I Nederländerna och i Kina är försäljning av boken fortfarande förbjuden och i Frankrike får endast en kommenterad utgåva säljas. Des ges däremot ut i Israel i hebreisk översättning.

LÄS MER:Anmälda till socialtjänsten – för sina åsikters skull

LÄS MER:Hämndromaner vi minns – från August Strindberg till Martina Haag

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS