Adam Cwejman och Björn Werner startar podd ihop

Ledarredaktionen och kulturredaktionen på Göteborgs-Posten gör gemensam sak i nya podden ”Cwejman & Werner”.
– Vår tanke är att snacka om aktuella debatter och konflikter, säger Adam Cwejman.

ANNONS
|

Göteborgs-Posten fortsätter sin satsning på poddar när nu ledarredaktionens redaktör Adam Cwejman och kulturchefen Björn Werner går loss i nya ”Cwejman & Werner”.

– Många läser med stort intresse både Cwejman och Werners texter i GP. Här får lyssnaren en möjlighet att följa med mer djupgående i deras tankegångar och resonemang, säger Linnea Svensson, ljudredaktör på GP.

Första avsnittet, som publiceras tisdagen den 21 september, diskuterar duon samhällsforskaren Björn Johnsons bok ”Nils Bejerot och den svenska narkotikapolitiken”. Till nästa vecka har man tagit sig an Andreas Johansson Heinös bok "Anteckningar från kulturkriget".

– Vår tanke är att snacka om aktuella debatter och konflikter. Gärna med utgångspunkt i om någon skrivit något insiktsfullt och meningsfullt i ämnet, förklarar Adam Cwejman.

ANNONS

Glöm inte prenumerera på Cwejman & Werner

Podden finns på Spotify, Acast och Apple Podcaster.

Här kan du prenumerera på Spotify.

Här kan du prenumerera på Acast.

Här kan du prenumerera på Apple Podcasts.

Cwejman och Werner oense om mycket

Därmed inte sagt att de båda skribenterna kommer vara rörande överens om allting. Det kommer att finnas utrymme för ett visst mått av skav även om målet är att söka insikt snarare än konflikt.

– Vi är oense om mycket. Men poängen med samtalen är inte att ha politisk debatt. Snarare att, tillsammans, och med hjälp av andra som skrivit och sagt vettiga saker, försöka förstå vår samtid, säger Cwejman.

Vi går in i en valrörelse nu, hur kommer det märkas i podden?

– Förhoppningsvis inte så mycket. Vi tänker inte beröra det dagsaktuella så mycket.

Det saknas inte mediemän med podd - vad kommer ni kunna tillföra till utbudet?

– Det finns många poddar av mediemän och kvinnor i Stockholm. Nästan ingen alls från Göteborg. Om inte annat tror vi att våra dialektala diftonger kommer göra sitt för mediemångfalden, svarar Björn Werner som också får frågan om hur de båda GP-profilerna och nyblivna podd-pratarna kompletterar varandra.

– Jag tror jag lyfter tyngre på gymmet, Adam springer nog milen snabbare. Om detta återspeglas i podden återstår att se, men framförallt har vi ett gott snack ihop.

Det har traditionellt sett funnits en skiljelinje mellan ledarredaktionen och kulturredaktionen på en tidning. Hur ser ni på det? Björn Werner?

ANNONS

– GP är bäst i landet på att ge plats åt röster från alla möjliga idésfärer. Och jag tror faktiskt det beror på att vi pratar med varandra. Nu för tiden skriver ju kultursidor om samhället lika ofta som ledarsidor skriver om kulturfrågor och idéer. Då är det viktigare än någonsin att ha en stabil kontakt mellan de båda åsiktsredaktionerna.

FAKTA: Göteborgs-Postens poddar

”Nyhetssvepet” - sammanfattar dagens viktigaste nyheter.

”Sportkvarten” - presenterar veckans viktigaste sportnyhet på 15 minuter.

”Cwejman och Werner” - Kulturchefen Björn Werner och ledarredaktören Adam Cwejman diskuterar aktuella debatter och konflikter.

”Brôta på” - Ina Lundström och Kristian Wedel i frejdiga samtal om allt göteborgskt.

”031-fotboll” - om fotbollen i Göteborg, med en fotbollsprofil som gäst i varje avsnitt.

”Systrar” - Prisbelönt granskning av sexhandeln i Göteborg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS