Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Återskapad inspelning var stöld

MUSIK: Kriminalteknisk undersökning av "stulen" inspelning tvingade Sveriges Radio till ekonomisk uppgörelse.
1996 gjorde Jonas Ekfeldt, under pseudonymen Robin Cook, en egen inspelning av Nik Kershaws Won't let the sun go down. Året efter släppte Sveriges Radio en grammofonskiva med material från radioprogrammet Rally. Förbluffad insåg Jonas Ekfeldt att de hade lagt ny text till hans inspelning och använt den utan tillåtelse.
Enligt Jonas Ekfeldt sa Sveriges Radio att de själva hade återskapat hans inspelning, ton för ton.
- Jag är en extremt långsint människa så jag gick och grunnade på det idiotiska uttalandet i flera år, och eftersom det är tio års preskriptionstid på sådana här saker, så tänkte jag nu eller aldrig, och tog till slut saken i egna händer.
Det fanns ingen bevisning och inga prejudikat men han lyckades få Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, att göra en forensisk analys av materialet. Frågan var om Jonas Ekfeldts inspelning var identisk med den som fanns på rallyskivan? SKL hade inga metoder för den här typen av tester så undersökningen tog två månader.
- När svaret kom så var det att de kunde fastställa med den allra högsta graden av visshet att rallyinspelningen och min inspelning hade samma ursprung. De sa att det i praktiken var omöjligt att så exakt återskapa en ljudbild, säger Jonas Ekfeldt och fortsätter:
- Då blev det en annan visa på Sveriges Radio. Plötsligt var de väldigt måna om att lösa det här och göra en ekonomisk uppgörelse. I det första förslaget de kom med så ingick det att jag skulle ha tystnadsplikt, men det gick jag absolut inte med på, säger han.
Däremot gick han med på att inte yppa ersättningssumman.
- Men det var en jävla massa pengar, mer än vad jag hade fått om de hade gjort rätt för sig från början.
SKL vill inte kommentera enskilda ärenden men ljudingenjören Ronny Max vidgår att han deltagit i undersökningen av materialet.
- Det händer väl ibland att vi utför undersökningar åt privatpersoner men det är ju inte så vanligt, säger han.
Det har inte gått att nå Sveriges Radios juridiska avdelning för en kommentar men Stefan Livh, producenten för Rally säger att han hoppas att Jonas Ekfeldt har fått en ersättning som han är nöjd med.
- Det är ju ett misstag som har skett. Ett misstag från vår sida. Jag kan inte säga någonting om avtalet men jag vet ju att han tidigt var i kontakt med skivbolaget, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.