Sveriges modigaste Tova-Sophia kommer ut

32-åriga Tova-Sophia Aronsson föddes som Per och växte upp i Lund. I samband med programmet "Sveriges modigaste" i TV3 har hon nu valt att komma ut: "Jag har alltid hatat min kropp och skämts för min bakgrund. Nu kan jag äntligen få utlopp för allt och visa upp mig."

ANNONS
|

Tova-Sophia Aronsson, 32, adopterades från Sydkorea när hon var två och en halv månad gammal. Då hette hon Per och växte upp i Lund med mamma, pappa och en syster, något som QX var först med att uppmärksamma.

Per trivdes inte i manskroppen och drogs hela tiden till tjejerna i skolan.

– Jag umgicks bara med tjejer. Tjejerna sa att jag var en av dem. De kallade mig för tjejtjusare. Men Per har aldrig varit jag. Per var väldigt vilsen. Idag kan jag tycka synd om Per men också skratta åt mycket galna saker han gjort.

När hon var i 14-årsåldern lämnade hon Per bakom sig och påbörjade sin utredning, fick hormoner och började succesivt att leva som tjej. Tova-Sophia Aronsson berättar om en skolfotograferingsom inte blev särskilt lyckad.

ANNONS

– Per var inte så jättebra på att sminka sig. Jag tog mörk ögonskugga och målade rakt över näsan. Jag mådde så dåligt över den bilden.

Men i Lund pratade alla om Per som skulle bli tjej. Något hat eller hot fickTova-Sophia Aronsson inte utstå, men skvallret blev för mycket och hon flyttade därifrån efter ett år i gymnasiet.

– Det blev en snackis i Lund. Jag har aldrig blivit mobbad eller så och har alltid varit social av mig. Tack och lov råkade jag inte ut för att folk skrek efter mig, men bara blickarna. Jag var inte redo för det då. Jag hade fullt upp med att hitta mig själv. Det blev för mycket. Min dröm var att bli en vanlig tjej. Så jag var tvungen att flytta och börja om.

Kund började gråta: "Jättefint"

Blekinge, Småland, Stockholm och Göteborg. Idag bor Tova-Sophia Aronsson i Kungsbacka och driver frisörsalongen "Monster" i Onsala. Efter att hon kommit ut och berättatom könskorrigeringen har hon fått ett bra bemötande.

– Det var till och med en kund som började gråta och tyckte det var jättefint. Jag hade inte berättat det för någon manlig kund men också fått positiva reaktioner därifrån efter att jag kommit ut offentligt.

ANNONS

Och just relationen till män har varit svårhanterlig. Flera män har blivit förälskade och sagt att de vill leva hela livet med Tova-Sophia Aronsson och bilda familj. Då har hon backat.

– Jag vet att jag inte kan bli gravid men har aldrig vetat hur jag ska berätta för killar. När är egentligen rätt tillfälle? Jag tänker att killarna kommer tacka för sig när jag kommer ut. Då är det bättre att jag inte blir sårad och dumpar dem innan det händer. Det har tyvärr brett på mitt självförakt och då känner jag mig misslyckad, säger hon och fortsätter;

– Det är en stor sorg att jag inte kan bli gravid. Men jag kan inte gräma mig över det längre. Jag är en fighter och jag ska lösa det, fast på ett annat sätt.

Och det är planen, ett surrogatprojekt.

Har du någon partner idag?

– Nej, jag är singel. Vi får se om jag hinner skaffa mig en karl eller kvinna innan det är dags.

Gillar du både tjejer och killar?

– Främst killar så klart. Men sedan känner jag såhär. Jag vill inte döma någon. Jag ser mig själv som tjej, identifierar mig som kvinna. Men jag försöker se mest till personlighet och jag har haft ett kvinnligt förhållande.

ANNONS

NärTova-Sophia Aronsson var Per var det inte aktuellt med några relationer, varken med män eller kvinnor.

– Jag levde aldrig som en homosexuell man, det fanns inte på kartan. Jag har aldrig haft sex som pojke. Jag kan inte säga att det är något jag ångrar. Mitt kön var en missbildning, en cancerböld som skulle bort. Jag var inte bekväm med den kroppen alls. Jag skämdes och hatade den.

I "Sveriges modigaste" utsätter sig deltagarna för sina värsta fobier i form av vatten, höjder, eld och trånga utrymmen. När Tova-Sophia Aronsson kommer in i programmet gör hon det med självförtroende, något som irriterar de övriga deltagarna som fryser ut henne.

– Jag säger att jag är här för att vinna och vinstpengarna skulle vara ett bra startkapital för surrogatprogrammet. Jag sa det med glimten i ögat, men de tyckte att jag hade en jättehemsk attityd för att jag ville vinna. Sånt drama. Det var riktigt illa.

LÄS MER:De kan bli Sveriges modigaste

LÄS MER:Västkustkille tävlar i "Sveriges Modigaste"

– Jag ångrar inte saker, att jag inte kommit ut tidigare eller så, jag har behövt den här tiden. Det har gjort mig till en stark person psykiskt. Och kan jag hjälpa en person genom detta är det värt att ge upp mitt "perfekta" liv. Jag tror jag blir lycklig av att komma ut. Det är en sådan lättnad, säger hon och fortsätter;

ANNONS

– Ja, varför gjorde jag det inte tidigare egentligen? Men jag har behövt tiden. Jag har släpat runt med detta som en tung säck. Det kommer ta lite tid innan jag verkligen kommer landa. Jag har alltid hatat min kropp och skämts för min bakgrund. Nu kan jag äntligen få utlopp för allt och visa upp mig.

Förutom att få barn drömmer ocksåTova-Sophia Aronsson om att delta i Melodifestivalen. Något även Per drömde om.

– Nu vill jag kunna hjälpa folk. Jag kan komma sist, det gör inget. Bara jag kommer till mellon. Pär når sin dröm. Efter det känner jag att jag vill bli mamma.

Vad tänker du dig för musik?

– Jag är en liten pop-princess. Jag har alltid älskat Britney. Blandat med Lady Gaga och J-Lo. Vissa låtar jag funderat på och haft som förslag har handlat om min bakgrund, hjärta och smärta. Men jag gråter inte över det här. Jag vill sjunga en glad och trallvänlig dänga, Dansa, party.

Programmet sänds måndag den 24 april kl. 21:00 på TV3 och Viafree.
ANNONS