Justin Bieber tar en selfie tillsammans med ett fan i Los Angeles. Men nyligen meddelade popstjärna att han bestämt sig för att sluta ställa upp på bilder med sina beundrare.
Justin Bieber tar en selfie tillsammans med ett fan i Los Angeles. Men nyligen meddelade popstjärna att han bestämt sig för att sluta ställa upp på bilder med sina beundrare.

Selfieförbud väcker fansens vrede

Är stjärnorna skyldiga sina fans att ställa upp på bild? Frågan delar underhållningsvärlden när namn som Justin Bieber och Amy Schumer infört selfieförbud.

ANNONS
|

Komikern Amy Schumer skämtar rått om sitt sexliv i den populära tv-serien "Inside Amy Schumer". På sociala medier visar hon en mjukare sida. Hennes Instagram-konto, som har över fyra miljoner följare, uppdateras regelbundet med osminkade vardagsbilder.

Men i början av maj dyker det plötsligt upp en bild på en okänd man i hennes flöde. Enligt Schumer har han trängt sig på henne och krävt att få ta en bild. När hon vägrar svarar mannen: "Det här är Amerika och vi har betalat för dig".

Schumer blir så skrämd av händelsen att hon bestämmer sig för att bara låta sig fotograferas tillsammans med sina fans i undantagsfall.

ANNONS

Även Justin Bieber är generös med privata bilder på Instagram. Men bara drygt en vecka efter Amy Schumers fan-incident låter även han meddela att trycket från beundrarna har blivit för hårt. Han har därför bestämt sig för att inte längre ställa upp på bild med sina fans.

Reaktionerna blir kraftiga. I ett inlägg, som Bieber själv väljer att dela, skriver en person att han inte kan förvänta sig att leva ett "normalt" liv som stjärna. Att ställa upp på bild ingår i jobbet.

Nanna Gillberg är forskare på GRI vid Handelshögskolan i Göteborg och har skrivit boken "Uppmärksamhetssamhället". Hon konstaterar att intimitet har blivit en värdefull valuta i sociala medier för stjärnor som ägnar sig åt personligt varumärkesbyggande.

– Det handlar om en vilja att framställa sig som autentisk. Kändisen säljer sitt jag och vill ge intryck av att relationen med följarna är genuin, säger Nanna Gillberg och påpekar att det därför inte är så konstigt det ibland uppstår märkliga situationer när fansen stöter ihop med sina idoler på gatan.

– De tror helt enkelt att det finns ett kompisförhållande.

Enligt Nanna Gillberg kan det vara komplicerat för den digitalt strategiska stjärnan att navigera i den analoga verkligheten.

– Där har du ingen kontroll. Dessutom måste du vara rolig, snygg, härlig och generös med dig själv. Bakom skärmen kan du låtsas att du är det. I verkligheten vill man kanske inte vara med och reproducera den bild man själv har skapat.

ANNONS

Nanna Gillberg säger att gränserna när det gäller integritet i det digitala landskapet hela tiden passeras. När heminspelade sexfilmer med berömda människor läckte på nätet kring millennieskiftet kämpade stjärnorna för att stoppa spridningen. Men allt sedan tv-personligheten Kim Kardashian lyckades skapa ett kändisskap kring en privat sexfilm är situationen mer komplex.

Nyligen meddelade Los Angeles-bandet Yacht på Facebook att en privat sexvideo med gruppens två medlemmar hade läckt på nätet och att de nu var förtvivlade. Mindre än ett dygn senare avslöjades att Yacht hade bluffat för att generera publicitet.

Enligt tekniksajten The Verge visar händelsen att det är närmast omöjligt att kontrollera en berättelse när den hamnar på nätet.

Frågan är då hur framtiden på området ser ut?

– Kanske integritet blir nästa stora grej, säger Nanna Gillberg och skrattar.

Fakta: Kändisar som inte gillar selfies

  1. Jennifer Lawrence
  2. Den Oscars-belönade skådespelaren vill inte ställa upp på bild med sina fans. Hon har berättat att insikten om att hon faktiskt kan säga nej har stärkt henne och lindrat hennes ångest. "Det är svårt eftersom du inte vill vara otrevlig, samtidigt måste jag värna mitt liv och min psykiska hälsa.", har hon sagt till CNN.
  3. Maisie Williams
  4. Skådespelaren, som är mest känd för rollen som Arya Stark i tv-serien "Game of thrones", har inga problem med att säga nej när en beundrare vill ta en bild. Men för Nylon har hon förklarat att reaktionerna ofta blir starka. "En del blir helt koko och säger att man är elak".
  5. Prince Harry av Wales
  6. Den brittiske prinsen ställer då och då upp på bild när allmänheten närmar sig. Men han gör det motvilligt. Under ett besök i Australien nobbade han en tonårstjej som ville ta en bild tillsammans med honom. "Seriöst, du måste släppa det här. Jag vet att du är ung, men selfies är inte bra. Ta en vanlig bild istället.", sade Prins Harry då.

ANNONS