Sälj vinylen och dryga ut kassan

Gör en källarröjning och dryga ut höstkassan! Andra Långgatans Skivhandel köper in gammal vinyl – om kvaliteten är okej och titeln attraktiv. Men på nätet kan du få det dubbla.

ANNONS
|

Man ska flytta. Man funderar. Alla dessa minnen.

Hela rock- och progghistorien passerar revy. Beatles, Dylan och Springsteen, Dag Vag och Nationalteatern ...

Å andra sidan gick skivspelaren sönder för tio år sedan och LP-plattor väger bly. De har samlat damm i åratal. Dags att offra dem på nostalgialtaret.

Det blir en tung tur till Andra Långgatans Skivhandel, den största i stan på begagnat och ett eldorado för köpare och säljare. Jag plockar med mig en tjock bunt blandade plattor. Lånar också ihop lite hårdrock och hip hop för att få en bredare bild.

Anders Kristensson har stått bakom butiksdisken i sexton år, så vem annars kan man lita på? Han bläddrar rutinerat igenom högen och sorterar snabbt bort ett tiotal. Inte för att de är direkt dåliga utan bara alltför vanliga. Sounds of Silence med Simon & Garfunkel, Boy med U2 och Bop till you drop med Ry Cooder får gå den vägen.

ANNONS

–Det är ju bra skivor som många köpte, men därför har vi också mängder av dem. Ulf Lundells Den vassa eggen har vi säkert i hundra exemplar, säger Anders Kristensson.

Han visar oss in på det knökfulla lagret. Där står hyllmeter av Roxette, Chicago, Simple Minds och Gyllene Tider.

–Det är stora gamla grupper som inte längre är så heta. Det var samma sak med Michael Jackson.

– Vi hade en hel lastpall med plattor som vi sålde för en krona styck. Men så gick han och dog och då var folk här och rensade. Ett tag såldes Bad för 150 kronor, berättar Anders Kristensson.

Han fortsätter med min medhavda hög, drar vant ut tolvtummarna ur innerpåsarna och kontrollerar kvaliteten. Jag får klart för mig att det finns en vedertagen skala för kvalitetsbedömning, från det som kallas Mint condition – alltså toppklass – till Poor som är riktigt uselt. Där ryker ytterligare tio av mina dyrgripar, Manfred Mann, The Who, Muddy Waters och Spencer Davies Group till exempel. De är för repiga och omslagen för trasiga.

–Min pappas gamla Beatlesskivor ser likadana ut. Jag kan bara tänka mig hur många fester de har varit med på, säger Anders inkännande.

ANNONS

En kund kommer in och vill sälja filmer men får nobben eftersom de redan finns i butiken. Istället hänvisar Anders Kristensson till Mynt & Musik på Stigbergsliden.

Så gör han ofta, rekommenderar kunden till en annan butik eller till försäljning på nätet. Han ratade min Dag Vag-skiva men tippar att någon annan kan vara intresserad eftersom det är en pressning med ljus vinyl.

–Gå runt och testa. Det kan absolut löna sig. Eller lägg ut den på någon av sajterna. Där får man ofta dubbelt så mycket som hos oss, eftersom vi ju måste göra vinst på försäljningen, säger han.

Men hur gick det då med de sjutton skivor som är kvar i min hög? Jo, för dem erbjuder Anders Kristensson en klumpsumma på 1 500 kronor. Ett par hårdrocksplattor med In Flames ger en hundring vardera – hårdrock går överlag bra på den här marknaden. Led Zeppelin likaså. Tom Waits, Patti Smith och Jim Morrison ger ungefär en femtiolapp styck. Men juvelen i samlingen är en platta med The Yardbirds från 1966.

–Jag har sett den, men inte så ofta. Den är i fint skick och det är en första pressning. Vi skulle sälja den för mellan 300 och 500 kronor, så du skulle nog få 200 för den, säger Anders Kristensson.

ANNONS

Fakta: Skivorna som ger 1 500 kronor

Här är LP-skivorna som tillsammans skulle ge runt 1 500 kronor i butik. På sajter som Ebay, Discogs, Tradera och Blocket kan de ge det dubbla eftersom där inte finns några mellanhänder.

Clash: London Calling, Blind Guardian: A twist in the Myth, Bob Dylan: Planet Waves, In Flames: Sounds of a playground fading, In Flames: Subterranean, Iron Maiden: Powerslave, Jim Morrison: An american prayer, Lauryn Hill: Ruff house, Led Zeppelin: II, London is the place for me: Trinidadian Calypso, Muddy Waters: Redman, Opeth: Still Life, Patti Smith Group: Radio Ethiopia, Peter Tosh: Mama Africa, The Rolling Stones: Big hits (High tide and green grass), Tom Waits: Rain dogs, Yardbirds: Roger the Engineer

Fakta: Många butiker

Det finns en uppsjö butiker i Göteborg som handlar med begagnade skivor, var och en med sin profil. Här är ett axplock:

Armadillo Records, Stigbergsliden 16

Bengans, Stigbergstorget 1

Disc Union, Andra Långgatan 20

Dirty Records, Andra Långgatan 4

Mr D & Co, Sofiagatan 4

Music Lovers Records, Antik-hallarna, Västra Hamng. 6

Pennies from Heaven, Södra vägen 73

Skivhallen Majorna, Älvsborgs-gatan 35

ANNONS