Fräscht, grönt, lättlagat, trivsamt och med massor av vårkänslor.Det måste inte vara så besvärligt att ställa till med kalas. Ibland kan man bara göra det enkelt för sig. Fixa lite plockmat i god tid och ställ fram alltsammans på en gång.
Det kan vara så enkelt som att köpa hem lite väl valda charkuterier och blanda en sallad. Eller också lagar du någon eller några av de här läckra vårrätterna. Eller kanske rent av allihop?
Vårmat ska vara lätt och fräsch. Pigg och grön. Ut med det tunga, låt långkoken vila, in med det ljusa, spröda och lättkokta. Frossa i primörer och grönt i alla former. Det får vara nog med vintermat nu.
Jag älskar verkligen den här tiden på året när man äntligen börjar kunna hoppas på att det faktiskt kommer en vår i år också. Optimismen sprider sig i hela kroppen och ända in till köket. Det är liksom roligare att gå och handla, roligare att laga mat. Grönsaksdisken blommar upp i kapp med att själen börjar tina.
För hur mycket jag än uppskattar rotfrukter är det lika skönt att skrota dem för säsongen som att hänga undan den där gamla vinterkappan i garderoben.
Nu är det skinnjackeväder, och rapporter från Gotland skvallrar om den första sparrisskörden. Uppstickarnas tid är här. När vintern rasat ut firar vi valborg med plockmatsfest.
Recept
Sparrisminipajer
För 4-6 portioner, 1 timme
Pajdeg:
250 g vetemjöl
1/2 tsk salt
125 g kylskåpskallt smör
1 äggula
3 msk iskallt vatten
Fyllning:
1 knippa grön sparris
4 salladslökar, grovt strimlade
25 g smör
2 msk vetemjöl
3/4 dl grädde
salt
nymalen svartpeppar
2 msk hackad gräslök
färsk parmesan
Börja med pajdegen. Blanda mjöl och salt, tillsätt hackat smör och blanda till en grynig massa. Blanda ned äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg med hjälp av vattnet. Lägg i kylen i 30 minuter.
Klä fyra små smorda minipajformar med deg, nagga och förgrädda i 200 grader i 10 minuter.
Skär sparrisen i centimeterlånga bitar, men spara knopparna. Koka sparris och salladslök i lite lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Spara vattnet.
Smält smöret till fyllningen, pudra över mjöl och fräs under omrörning. Späd med lite av kokvattnet i taget under omrörning tills du får en tjock sås (det krävs cirka 1 1/2 dl vätska). Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Rör ned sparris, salladslök och gräslök. Fördela fyllningen i formarna. Grädda i 175 grader i 5-10 minuter eller tills fyllningen stannat. Koka under tiden sparrisknopparna i max 1 minut. Stick ned knopparna i pajerna och servera med några flagor parmesan över.
Frittata med kikärtor
För 4-6 portioner, 30 minuter
6 ägg
1 dl hackad bladpersilja
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl färskriven pecorino
1 tsk rökt paprikapulver
riven muskotnöt
salt
nymalen svartpeppar
1 burk kronärtskockshjärtan, à 400 g
olivolja
1 gul lök, tunt skivad
1 burk kikärtor, à 400 g
Vispa ihop ägg, persilja, vitlök, pecorino, paprikapulver, muskot, salt och peppar.
Dela kronärtskockorna i bitar. Hetta upp olivolja i en ugnsfast stekpanna och mjukstek löken långsamt utan att den tar färg. Tillsätt avrunna kronärtskockor och kikärtor.
Häll smeten i pannan. Skaka ofta så att den inte fastnar. Sänk värmen och stek tills smeten stelnat. Ställ pannan under grillelementet i ugnen på hög värme tills frittatan får fin yta.
Låt svalna och skär upp i tårtbitar. Du kan också skära dem i små fyrkanter och sticka en tandpetare i varje.
Grissini med skinka
För 4-6 portioner, 10 minuter
cirka 100 g parmaskinka eller liknande
1 burk tapenade, cirka 130 g
1 paket grissini eller liknande brödpinnar
Lägg ut skinkskivorna på en skärbräda. Dela dem på längden om det inte räcker till alla pinnarna. Bred på tapenade och rulla sedan in grissinipinnarna i skinkskivorna.
Pollo tonnato
För 4-6 portioner, 30 min + minst 90 min i kyl
Kyckling:
cirka 900 g kycklingfilé, gärna lårfilé
1/2 dl salt
1 l vatten
2 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
2 morötter, i bitar
2 selleristjälkar, i bitar
1 gul lök, i klyftor
2 vitlöksklyftor
5 hela svartpepparkorn
2 lagerblad
Sås:
2 burkar burk tonfisk i olja, à 200 g
2 äggulor
1 1/2 msk kapris
cirka 5 sardellfiléer
2 msk citronsaft
3/4 dl olivolja
cirka 1/2 dl av kokbuljongen
nymalen svartpeppar
bladpersilja
Skölj kycklingen. Blanda salt och vatten och se till att saltet löser sig. Lägg i kycklingen, ställ in i kylen, minst 30 minuter.
Låt rinna av och lägg i en kastrull. Tillsätt vin, buljong, morötter, selleri, lök, vitlök, svartpeppar och lagerblad. Späd med vatten om det inte täcker. Koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter. Kolla så att kycklingen är genomkokt. Fiska upp köttet, men sila och spara buljongen.
Mixa tonfisk, äggulor, kapris, sardeller och hälften av citronsaften till en slät smet tillsammans med lite olivolja. Tillsätt resten av oljan i en tunn stråle medan maskinen går. Tillsätt buljong under omrörning till dess att såsen blir lagom tjock (resten av buljongen blir lysande att frysa in). Blanda i den sista citronsaften och smaka av med peppar.
Skiva kycklingen och lägg upp på ett fint fat. Häll över såsen, peppra lite extra och ställ in i kylen, minst 1 timme, gärna över natten. Garnera med citron och bladpersilja.
Att dricka till
Codorníu Clasico Brut (7735), 79 kronor.
Alkoholfritt: Richard Juhlin Blanc de blancs non-alcoholic sparkling wine (1979), 89 kronor.