En pastasallad är enkel att förbereda och uppskattas av många! Dessutom är det mycket smak för få kronor.
En pastasallad är enkel att förbereda och uppskattas av många! Dessutom är det mycket smak för få kronor. Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Så lyckas du med buffématen till sommarens studentfirande

Buffé på en budget, går det? Absolut. Det menar kocken Alexandra Zazzi.
– Hemligheten för att skapa en prisvärd och god buffé är att göra mycket själv från grunden. Sallader, pajer och pastagratänger skapar bra mättnad är lätta att göra.

ANNONS
|

Skriv till Alexandra!

Har du en fråga till kocken Alexandra Zazzi? Eller ett tips till dina medläsare? Mejla mat@gp.se.

Hej Alexandra,

Kan du tipsa om billigare buffémat? Jag har två skolavslutningar och en konfirmation den närmaste tiden. Med en ansträngd budget vill jag ändå fira och kunna bjuda vänner och familj. Min familj har erbjudit sig att hjälpa till men jag vet inte vad jag ska be dem om och hur jag bäst lägger upp det.

Tacksam om du kan ge mig lite tips på hur jag kan tänka. Vi äter allt och det får gärna vara fräscht och örtigt. Tack för alltid fina idéer och ton.

Hälsningar från ensam mamma i Mölndal

Alexandra Zazzi.
Alexandra Zazzi. Bild: Anna Svanberg

Hej fina omtänksamma mamma,

ANNONS

Jag vet verkligen känslan hur man vill skämma bort och fira sina barn. Stoltheten i bröstet är det bästa kvitto man kan få på att man gjort sitt bästa som förälder.

Hemligheten för att skapa en prisvärd och god buffé är att göra mycket själv från grunden. Sallader, pajer, pastagratänger mm skapar bra mättnad är lätta att göra. Vissa saker kan man göra helt färdiga och frysa in (gratänger och pajer), andra kan man i stort förbereda för att vända ihop i sista minuten (pastasallader, grynsallader och vanliga sallader). Goda såser, ost och bröd skapar alltid trivsel. Har du tid, lust och möjlighet kan du givetvis baka brödet själv men jag brukar tycka att man ska välja sina strider. Köp stora levainbröd på ett bra bageri, det är mycket mättande mat för rimliga pengar. Köp även hem knäckebröd, det drygar ut och kan sparas till hushållet.

Två till tre ostar är perfekta på buffén, en god hårdost med osthyvel, en färskost och kanske en dessertost som brieost eller liknande. När det gäller såser kan du välja tre till fyra goda såser att berika buffén med. Dessa kan vara goda som dipp men även för att dressa grönsallad och komplettera grillat kött eller fågel.

ANNONS

Goda såser till buffé

Såser är perfekta att förbereda dagen innan och lägga upp i skålar. Här följer några som Alexandra Zazzi gärna bjuder på till buffé.

Tzatziki – funkar till sallad, kött och bröd.

Röd tomatsalsa – gott till grillat eller ugnsrostat kött och grönsaker.

Hummus – gott till bröd.

Citron- eller örtaioli – gott till sallad, kött och bröd.

Olika tapenader – gott till bröd

Om du ska be dina kära om hjälp, be dem att göra en sak – typ 40 portioner paj eller liknande så du kan checka av det på din lista. Eller en färdig pastasallad med godsaker. En favorit hos mig är alltid pastaskruvar, fusilli, med hemgjord pesto, (gör den med solrosfrön istället för pinjenötter så funkar den även för nötallergiker), strimlade soltorkade tomater och svarta oliver. Perfekt om man har vegetarianer bland gästerna. Alternativt kan du be dina nära ta med dessert till alla eller en av ostarna.

Hellre att de som ska hjälpa till tar med alla portioner av en sak än lite av varje. Allt detta är hyfsat lätt att lägga till på buffébordet och kompletterar det.

Här är två favoriter som jag kan ha delat med mig av tidigare under de 16 år jag skrivit matspalten. Egen färskost och tomatsalsa till grillat. Jag hoppas de inspirerar.

Tomatsalsa (även god till pasta)

6 personer

1 st schalottenlök

2 msk olivolja

30 st cocktailtomater

5 blad salvia alternativt 2 tsk torkad salvia

2 tsk tomatpuré

0,5 dl vitt vin

2 msk smör

Salt och peppar

Gör gärna så här:

  1. Finhacka löken och dela tomaterna.
  2. Låt löken svettas i olivoljan och tillsätt sedan tomaterna, salvian och tomatpurén.
  3. Låt detta steka i några minuter och häll sedan i resten av ingredienserna utom smöret. Låt koka ihop i ungefär 10 minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vid servering, hetta upp och rör i smöret. Servera varmt.

Snabb färskost

6 personer

250 g keso

5-8 blad basilika

2 msk cremefraiche

ANNONS

2 tsk olivolja

Smaka av med salt och peppar

Gör gärna så här:

  1. Lägg allt i matberedare med knivtillsats och finfördela till en kräm.
  2. Vid servering, lägg i en djup tallrik och bred ut, strö över mandel och flingsalt samt nymalen svartpeppar. Stänk över olivolja.

LÄS MER:Vårig zucchinisallad med dressing på ingefära och citron

LÄS MER:”Hur mycket mat behöver jag till buffén?”

LÄS MER:Recept: Tre sorters cheesecake

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS