I min mening är gin och tonic som gjord för att smaksätta en sorbet och resultatet blir härligt läskande. Sorbeten kan med fördel förberedas ett par dagar i förväg.
4 portioner
20 minuter + 3 timmar i frys
½ dl vatten
1 ½ dl strösocker
saften från 1 citron
1,5 dl tonic
1 dl gin
1 äggvita
½ dl florsocker
200 g gröna vindruvor
saften från 1 citron
1 dl vatten
½ dl strösocker
Koka samman vatten och socker i en kastrull. Tillsätt citronsaft och låt koka i ca 5 minuter.
Tillsätt gin och tonic och koka eventuellt kraftigt i ytterligare ett par minuter för att få en körvänlig sorbet. Annars kan du låta sockerlagen svalna direkt efter det att drycken tillsatts.
Häll den avsvalnade lagen i en lufttät behållare och frys in. Frys in i ca 1 ½ timma eller tills allt är halvfryst.
Vispa samman äggvita med florsocker med elvisp till en maräng. Ta ut sorbeten och rör ner marängen. Rör om ordentligt. Häll tillbaka i behållaren och frys in i ett par timmar.
Dela druvorna på mitten. Koka upp socker, citronsaft samt vatten i en kastrull och låt sjuda tills sockret smält. Lägg i druvorna och ställ kastrullen åt sidan. Låt svalna.
Servera sorbeten tillsammans med druvorna i glas eller djup skål.