Omröstning: Vilken är den bästa musikvideon?

Musikvideos kan göra en hel låt - eller en hel artist för den delen. Men vilken är egentligen den bästa musikvideon genom tiderna? GP har nominerat 14 riktiga guldkorn. Var med och rösta!

ANNONS
|

Här är de nominerade:

1. Michael Jackson -Thriller

Denna 13 minuter långa kortfilm hade premiär 2 december 1983 på MTV, och brukar ses som en milstolpe i musikvideons historia. Michael Jackson stod på höjden av sin karriär och ville göra en pastisch på 50-talets B-skräckfilmer. Videonkostade en halv miljon dollar att göra. Enligt ryktenbefann sig danslegenden Fred Astaire på repetitionerna av den nu ikoniska zombiedansen, men han kom aldrig med i videon.

2. M.I.A. - Bad Girls

M.I.A. kan det här med musikvideos. I Bad Girls konfronterar hon kvinnors rättigheter i Saudi Arabien eftersom det är förbjudet för kvinnor som bär niqab att köra bil. Musikvideon vann bästa regi och scenografi på MTV Video Music Awards 2012. Dessutom var den nominerad för Årets video på 2013 års Grammygala. "Det var fantastiskt att vi hade så många människor från olika bakgrunder som pratar så många olika språk. Vi gick samman och skapade något vi tror på. Jag trodde jag skulle dö när jag såg bilarna "drifta"."

ANNONS

3. Madonna - Like a prayer

Madonna ville att videon skulle vara mer provocerande än något annat hon gjort tidigare. "Denna historia om en tjej som var vansinnigt förälskad i en svart man, utspelar söder ur kring denna förbjudna romans mellan olika raser. Killen som hon är förälskad i sjunger i en kör. Hon är besatt av honom och går till kyrkan hela tiden. Och då blev det till en större historia som handlade om rasism och trångsynthet" har Madonna sagt om musikvideon.

4. Beyoncé - Formation

En musikvideo som väckt starka reaktioner - både positiva och negativa. Den extremt påkostade videon innehåller referenser till orkanen Katrina, kreolkultur, polisbrutalitet och rasism. Beyoncé gjorde premiär med låten Formation live under Super Bowl 50 i februari 2016. Både musikvideon och spelningen väckte reaktioner. Aktivister från Black Lives Matters-rörelsen såg det som en hyllningtill medborgarrättsrörelsen och ett uttryck för svart stolthet. Men New Yorks före detta borgmästare menade att det hela var skandalöst och en attack på poliser.

5.Guns N´Roses - November rain

1992 blev musikvideon en av de mest önskade på MTV och fick pris på MTV Music Awars för bästa scenografi.Precis som låten är en mäktig powerballad går musikvideon i samma spår.

6. Eminem -My name is

Eminem slog ner i rapvärlden som en bomb med sitt andra album The Slim Shady LP. I videon till singeln My name is imiterar han såväl dåvarande presidenten Bill Clinton som Marilyn Manson. Ledorden är slapstick, humor och referenser till amerikansk populärkultur. Och efter det visste alla vem Slim Shady var.

ANNONS

7. Lady Gaga - Telephone

Musikvideon är regisserad av Sveriges stolthet Jonas Åkerlund och ingen mindre är Queen B gästar både låten och videon. Dessutom gästar "Pussywagon" från filmen Kill Bill.Lady Gaga bjuder på ett extremt starkt bildspråk och snygga detaljer, något hon är känd för i alla hennes musikvideos.

8. Beastie Boys -Sabotage

Med pilotglasögon och tjocka peruker väcker Beastie Boys 70-talets polisserier till liv i den Spike Jonze-regisserade videon till Sabotage från 1994. I ett sepiatonat LA utspelas en rafflande jakt med rollfigurerna Cochese, The Rookie, Bunny och The Chief. Videon nominerades i fem kategorier på MTV Video Music Awards men vann inte ett enda pris. När REM:s Michael Stipe tog emot pris för bästa regi (för videon till Everybody hurts) stormade Beastie Boys-medlemmen MCA scenen i full 70-talspolismundering.

9. Fergie - M.I.L.F.

Fergie kom 2016 tillbaka med låthiten M.I.L.F. - men det som fick mest uppmärksamhet var musikvideon. Tillsammans med kändisar som Kim Kardashian West, Chrissy Teigen, Alessandra Ambrosio, Ciara, Gemma Ward, Tara Lynn, Devon Aoki, Angela Lindvall, Isabeli Fontana, Amber Valetta och Natasha Poly vill de stärka mammor.

10. Björk -All is full of love

I den hypnotiska videon till Björks All is full of love från 1997spelar sångerskan en robot i vit plast, som långsamt monteras ihop i ett avskalat labb. Snart finner hon kärleken – en annan robot. All teknik till trots är det en av de mest finstämda och varma skildringarna av fysisk närhet som gjorts i musikvideoformat. Kudos!

ANNONS

11. Rihanna - Bitch better have my money

Musikvideon är regisserad av Rihanna själv och filmades 2015. En rik kvinna blir kidnappad av Bad gal Riri med vänner, men den Rihanna egentligen vill åt är Mads Mikkelsen och penga-vinsten är i slutet ett faktum. Brutal och våldsam - videon kommer med en varning: våld, nakenhet och olämpligt språkbruk.

12. Fatboy Slim -Praise you

Den fiktiva Torrance Community Dance Group tar över entrén till en liten biograf i Westwood, Kalifornien,med en ljuvligt osynkroniserad dans. Inspelningen gjordes i guerillastil utan tillstånd från biografägaren och visar, förutom dansarna, de förvånade biobesökarna. Regissören Spike Jonze ligger bakom även denna video.

13. Fatboy Slim -Weapon of choice

Ännu ett mästerverk av Spike Jonze. Skådespelaren Christopher Walken tar fullkomligt över etttomt hotell i Los Angeles med sina häpnadsväckande danssteg. Den svenske regissören Malik Bendjelloul, som senare gjorde Searching for Sugarman, gjorde en svensk version med Mikael Persbrandt som utspelar sig på Berns i Stockholm.

14. The Knife -Pass this on

Den lokala fotbollsföreningen har årsmöte, och bokar dragartisten Richard Engfors som underhållning. Med svallande,blont hår och en grönblå klänning mimar Engfors till The Knifes suggestiva Pass this on, och snart reser sig en efter en i rummet och börjar dansa. Först ut är Olof Dreijer. Även syster Karin Dreijer Andersson syns i slutet av videon.

Vinnaren blev Michael Jackson - Thriller.

ANNONS
ANNONS