Nu får Nya Tider ställa ut på Bokmässan - igen

Turerna har varit många kring Bokmässan och den högerextrema tidningen Nya Tider. Nu backar mässan igen och meddelar att de kommer att uppfylla sitt avtal och lämna plats för tidningen att nyttja sin monterplats på mässan.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande meddelar Bokmässan nu att de initierat en egen juridisk prövning, och kommit fram till att det ingångna avtalet med AlternaMedia samt Nya Tider kommer att fullföljas.

– Det här är en komplex fråga. Att det finns vitt skilda uppfattningar om vad som är rätt och fel har de senaste veckornas debatt tydligt visat. Årets tema yttrandefrihet har ställts på sin spets. Det finns många parametrar att ta hänsyn till men nu måste vi förhålla oss till den strikt juridiska i den här frågan. Vi ser fram emot fortsatta samtal om yttrandefrihet på årets mässa och har nu fullt fokus också på alla andra program, aktiviteter och utställare på Bokmässan 2016, säger Maria Källsson, VD för Bok & Bibliotek, i pressmeddelandet.

ANNONS

LÄS MER: Nya Tider för inte ställa ut på Bokmässan

När kommer ni bestämma er egentligen?

- Det är en bra fråga. Det här har varit en lärorik process. Vårt senaste och yttersta besked är att vi får förhålla oss till den juridik och det som står i avtalet, säger Maria Källsson till GP, och fortsätter;

- Vi har vissa juridiska förväntningar på oss som vi måste uppfylla. Vi måste delge Nya Tider en monterplats. Nu har det juridiskt prövats.

LÄS MER: Flera aktörer bojkottar Bokmässan

Var denna prövning på ert initiativ?

- Ja, vi har anlitat en affärsjurist. Vi behövde tillsätta den själva då vi behövde bereda en väg fram mellan Bokmässan och Nya Tider. Och det manöverutrymmet vi trodde vi hade visade sig vara begränsat. Vi kan inte göra så mycket åt det här. Vare sig vi vill bryta avtalet eller inte kommer de beredas plats. Så ser avtalet ut.

Hur ser ni nu på säkerheten?

- Säkerheten känner jag mig väldigt trygg med. Vare sig Nya Tider ställer ut eller inte har Bokmässan ett bra säkerhetsarbete med polisen och mässans organisation. Ingen ska känna sig otrygg hos oss. Det här är det värderingsarbete där vi låter polisen göra sin analys. Och de följer detta läge jättenoga. Vi gör själva inga sådana bedömningar, sägerMaria Källsson.

ANNONS

Nya Tider ställer ut

Vávra Suk, chefredaktör för Nya Tider är inte förvånad över Bokmässans beslut.

- Det var på sätt och vis väntat eftersom vi hotat att stämma dem för avtalsbrott. Inte för att vi sökte skadestånd, men för att avtalet skulle fullföljas, säger han.

LÄS MER: Bokmässans vd: "Lätt att vara efterklok"

Han berättar att tidningen fortsätter sina planer att ställa ut på mässan.

- Jag tror att Bokmässan lyssnade på en liten klick som inte vill se oss på mässan, som drog igång en Twitter-storm. När debatten sedan fått gå några dagar såg de nog att det fanns andra aktörer som tycker att det här är en principiellt viktig fråga.

Hur är känslan efter beskedet?

- Jag är glad att yttrandefriheten har segrat.

ANNONS