Dan Park i Malmö 2014. Arkivbild.
Dan Park i Malmö 2014. Arkivbild. Bild: Drago Prvulovic / TT

Visade svensk rasistisk konst – får FN-kritik

FN:s rasdiskrimineringskommitté riktar kritik mot Danmark för att man ställt ut alster av den svenske konstnären Dan Park i statliga lokaler, rapporterar SVT Kultur.

ANNONS
|

Utställningen i fråga ägde rum 2014 i det danska Folketingets lokaler i Christiansborg. Utställningen anordnades av Dansk Folkeparti och den islamfientliga föreningen Trykkefrihedsselskabet till stöd för Dan Parks yttrandefrihet. I Sverige har Park dömts för hets mot folkgrupp vid upprepade tillfällen.

Utställningen anmäldes till FN-kommittén av den svenske aktivisten och riksdagsledamoten Momodou Jallow (V), som själv var avbildad i rasistiska sammanhang på flera av de utställda bilderna.

Enligt FN-utlåtandet gjorde den danska staten fel som upplät sina lokaler och man uppmanar danska staten till att både be Momodou Jallow om ursäkt och att ta fram nya riktlinjer för rasistisk hatretorik.

ANNONS

– Det var en kränkning mot min klient, men också mot andra som tillhör samma grupp. Därför har danska myndigheter en plikt att ta tag i det här. Annars kränker man min klient och den här gruppens mänskliga rättigheter, säger Momodou Jallows juridiska ombud Niels-Erik Hansen till SVT.

ANNONS