Yasin är en av Sveriges mest spelade artister – och samtidigt åtalad för ett grovt brott. Hur påverkas hans karriär? Pressbild.
Yasin är en av Sveriges mest spelade artister – och samtidigt åtalad för ett grovt brott. Hur påverkas hans karriär? Pressbild. Bild: J Willz

"Vi har inte sett slutet på Yasin"

En av Sveriges största artister åtalas för inblandning i kidnappningen av en annan känd rappare. Men vad händer med Yasins karriär om han döms?

ANNONS

Yasin är åtalad för stämpling till människorov alternativt förberedelse till människorov i en omfattande härva av grov organiserad brottslighet. Sedan nyårsafton sitter han frihetsberövad.

Men något större slag mot hans karriär betyder det här inte, tror musikjournalisten och författaren Nicholas Ringskog Ferrada-Noli.

– Med tanke på den typ av artist han är och den publik han riktar sig till så är det inte katastrofalt för hans karriär om han blir dömd. Det kan till och med ge honom "street cred" och autenticitet. Det finns ju rappare som Tupac eller Gucci Mane som har haft fängelsedomar som en del av sitt narrativ. Hade Yasin varit en snäll singer-songwriter hade det varit mer skadligt för karriären, säger han.

ANNONS

"Medveten om vad som krävs"

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli påpekar samtidigt att Yasin inte kan anses skyldig förrän han är dömd. Han sällar sig också till lägret som tycker att man bör skilja mellan verk och person.

– Yasins musik samspelar med hans privatperson, men är inte synonym med den. Det är viktigt att komma ihåg. När han i en SVT-intervju inte ville svara på en fråga om han har tagit avstånd från kriminalitet var det nog inte för att han vill ha ett kriminellt liv. Det handlar mer om hans varumärke. Han är en kommersiell artist som är väldigt medveten om vad som krävs och vad som uppskattas av publiken.

Hård framtoning

Men Yasins hårda framtoning gör också att kvaliteterna i hans artisteri hamnar i skymundan, tror Ringskog Ferrada-Noli.

– Det som gör honom till en mer intressant artist än många andra svenska rappare är att han ständigt vill utvecklas konstnärligt, hans texter har ofta poetiska kvaliteter.

Det är dock en balansgång, framhåller Nicholas Ringskog Ferrada-Noli.

– Om han pratar för mycket om de estetiska eller poetiska aspekterna av sina låtar kan han framstå som en elitistisk artist vilket kan alienera en del av hans publik. Men det hörs i musiken hur han utvecklas, om man följer honom över tid, säger han.

ANNONS

P3 fick kritik

Redan när Yasin greps uppstod en hetsig debatt om huruvida hans musik borde få spelas i radio, på Spotify – och om det var rätt av P3 att nominera honom till P3 Guld-galan, där han i lördags tilldelades två priser i sin frånvaro.

Anna-Karin Larsson, områdeschef på P3, konstaterar att radiokanalen hela tiden varit tydlig med att man skiljer på verk och person. "Vi var medvetna om att Yasin var och är misstänkt för brott när galan ägde rum i helgen men har redan tidigare tagit beslutet att nomineringarna skulle kvarstå", skriver hon i ett sms till TT.

TT: Hur påverkas spelningen av hans musik i P3 av att Yasin nu åtalas?

"Den påverkas inte alls. Vi har inte förändrat våra spellistor på grund av detta. 'P3 Din gata' har roterat Yasin mest, i vanliga P3 spelas han mindre eftersom han inte är aktuell med ny musik, men vi spelar hans låtar även där", svarar Anna-Karin Larsson.

Spotify har låg profil

Spotify har valt att hålla låg profil i sammanhanget – men plockar i princip aldrig bort låtar av brottsanklagade artister. Strömningstjänstens pressansvariga Amanda Waldås svarar TT via sms på frågan hur man förhåller sig till Yasin efter åtalet: "Vi har inte kommenterat detta vid tidigare förfrågningar och står fast vid det".

ANNONS

Och hur reagerar den åtalade artisten själv? Via sin advokat Frida Wallin hälsar Yasin att han "mår bra".

– Åtalet var ingen överraskning och vi har varit förberedda på det här. Det gör såklart att det inte är något som påverkar honom i någon särskild riktning att åtalet kom i dag, säger hon.

Björn Berglund/TT

Sara Haldert/TT

Sofia Sundström/TT

Fakta: Yasin

Namn: Yasin Abdullahi Mahamoud.

Född: 1998.

Bakgrund: Debuterade 2019 med låten "DGIS – Det som göms i snö". I december samma år kom ep:n "Handen under Mona Lisas kjol (pt:I)". Debutalbumet "98.01.11" som släpptes 2020 nådde förstaplatsen på den svenska albumlistan. I november förra året gjorde han duetten "Ge upp igen" med Miriam Bryant.

Senast: Tilldelades två priser på P3 Guld-galan i lördags, förutom i kategorin årets artist även årets hiphop/r'n'b.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS