Att välja begravningsmusik med en närstående som befinner sig vid slutet av sitt liv kan underlätta sorgearbetet, visar en ny rapport. Arkivbild.
Att välja begravningsmusik med en närstående som befinner sig vid slutet av sitt liv kan underlätta sorgearbetet, visar en ny rapport. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Val av begravningsmusik viktig hjälp i sorgen

ANNONS

Att välja begravningsmusik tillsammans med en närstående som befinner sig vid slutet av sitt liv kan hjälpa alla inblandade med att bearbeta sorg och med att ta avsked. Det visar en ny rapport från Kungliga musikhögskolan i Stockholm, där forskare har undersökt hur musiken påverkar människor i sorg.

De tre forskarna, Eva Bojner Horwitz, David Thyrén och Marianne Viper, har tagit del av befintlig forskning och analyserat material från tolv intervjuer med personer, som själva framfört begravningsmusik i samband med en släktings bortgång.

"Jag har sparat musiken vi hade på begravningen som ringsignal på min mobil. Jag känner att den ger mig styrka", säger en deltagarna i rapporten.

ANNONS

Forskarna menar att musiken i begravningsritualen har en terapeutisk, emotionell och symbolisk påverkan på sorgebearbetningen – och öppnar för mer forskning i ämnet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS