Sitt namn har Bäckadräkten efter vattendraget bäck. 'En bäck rinner fritt, ingen är den andra lik och alla har sin egen ostoppbara väg framåt', säger Fredy Clue. Pressbild.
Sitt namn har Bäckadräkten efter vattendraget bäck. "En bäck rinner fritt, ingen är den andra lik och alla har sin egen ostoppbara väg framåt", säger Fredy Clue. Pressbild. Bild: Elisabeth Jubelin

Sverige har fått sin första unisexfolkdräkt

Bäckadräkten är Sveriges första ickebinära folkdräkt. Dräkten väver ihop manliga och kvinnliga ideal och normer i den långa klädestraditionen.

ANNONS
|

Artisten Fredy Clue, vars egentliga namn är Fredy Samuel Lundh, hittade till den svenska folkkulturen genom musiken. Där fanns gemenskap och glädje.

– Att spela och dansa tillsammans fick mig att finna en inre glädje som jag inte hittat någon annanstans, säger Fredy Clue.

Spelmansstämmor och ringdanser i all ära, men folkkulturens främsta signum är ändå folkdräkten. I dag finns cirka 840 olika dräkter, alla knutna till särskilda svenska bygder.

– Det finns enormt många variationer. Men de manliga är väldigt manliga, och de kvinnliga är väldigt kvinnliga. Det fanns ingen för ickebinära.

Knäbyxa möter kjol

Det som nu har blivit Bäckadräkten – den första ickebinära folkdräkten– började med idén om en byxkjol. Projektet växte och utvecklades, illustratören och konstnären Ida Björs och en fokusgrupp bestående av unga queerpersoner i folkkulturen kopplades in. I sommar presenteras projektet i en pop-up utställning på Textilmuseet i Borås.

ANNONS

– I stället för en geografisk plats är Bäckadräkten knuten till den icke-binära gemenskapen, det är den som är dräktens hembygd, säger Fredy Clue, som genom projektet med dräkten också hittade fram till sin egen identitet.

I Bäckadräkten möts manligt och kvinnligt, knäbyxa och kjol, väst och livstycke. Färgmässigt är temat transflaggans färger – blå, vit och rosa.

– Vi hittade ett tyg som hade just de färgerna i en brudgumsväst från Ljusdal.

Unisexmössa

Folkdräkten och folkkulturen lider brist på queera inslag, men i Ås härad söder om Borås fann man en mössa som används till en kvinnodräkt, en typ av Kilmössa som annars används till manliga dräkter – den lät Fredy Clue toppa Bäckadräkten.

Dräkten finns i dag i ett enda exemplar som Fredy Clue kommer att bära på scen. Men tanken är att den framtida mönsterskissen ska få spridning inom den svenska folkkulturen.

– Folkdräkten som sådan är ett hantverk, man syr sin egen dräkt. Jag hoppas att Bäckadräkten ska plockas upp av andra att de ska variera den med egna färger och former. Men det vore också vore roligt att producera några fler utifrån originaldräkten.

Bäckadräkten finns än så länge bara i ett exemplar, skräddarsydd för att passa musikern och artisten Fredy Clue, som kommer att ha den på sig på scen. Pressbild.
Bäckadräkten finns än så länge bara i ett exemplar, skräddarsydd för att passa musikern och artisten Fredy Clue, som kommer att ha den på sig på scen. Pressbild. Bild: Elisabeth Jubelin
Ida Björs och Fredy Clue har skapat Bäckadräkten med hjälp av en fokusgrupp, bestående av unga queerpersoner från den svenska folkkulturen. Pressbild.
Ida Björs och Fredy Clue har skapat Bäckadräkten med hjälp av en fokusgrupp, bestående av unga queerpersoner från den svenska folkkulturen. Pressbild. Bild: Elisabeth Jubelin
Bäckadräkten är ett projekt som vill främja en öppnare folkkultur genom att utveckla och tänja på gränserna bortom det binära. Visionen är att få fler personer att känna sig inkluderade i folkkulturen och i samhället i stort. Pressbild.
Bäckadräkten är ett projekt som vill främja en öppnare folkkultur genom att utveckla och tänja på gränserna bortom det binära. Visionen är att få fler personer att känna sig inkluderade i folkkulturen och i samhället i stort. Pressbild. Bild: Elisabeth Jubelin

Fakta: Bäckadräkten

Bäckadräkten är ett folkdräktsprojekt som sammanväver de manliga och kvinnliga idealen och normerna i folkdräktstraditionen i en unisexdräkt.

Projektet presenteras i en pop-up utställning på Textilmuseet. Utställningen invigs den 30 juni 2022 och visas till och med 28 augusti.

Projektet finansieras av VGR, Folk You och Kulturungdom och sker i samarbete med Folk You, Kulturungdom, Borås Pride och Textilmuseet.

ANNONS