Den 23 september har Dawit Isaak suttit fängslad i 20 år. Arkivbild.
Den 23 september har Dawit Isaak suttit fängslad i 20 år. Arkivbild. Bild: Kalla Ahlsén/TT

Svenska fängslade skribenter hedras med tavlor

Det har snart gått 20 år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea. På årsdagen sätter Stadsbiblioteket i Malmö upp porträtt av Isaac och den svenske förläggaren Gui Minhai. De tas ned först när svenskarna är fria.

ANNONS

Den 23 september 2021 har journalisten och författaren Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 20 år, utan anklagelser eller åtal.

Den 17 oktober 2015 fördes den svenske förläggaren Gui Minhai bort från sin semesterbostad i Thailand, och har sedan dess hållits fängslad i Kina. Förra året dömdes han till tio års fängelse.

För att uppmärksamma de fängslade svenskarna hängs två porträtt på två meter vardera upp på Stadsbiblioteket i Malmö. Syftet med tavlorna är att hedra Gui Minhais och Dawit Isaaks gärning.

Frihetsberövandet är "en påminnelse om att vi aldrig kan ta press- och yttrandefrihet för given", skriver biblioteket i ett pressmeddelande.

ANNONS

Under invigningen den 23 september kommer författarna Torbjörn Flygt, Naeimeh Doostdar och David Zimmerman att läsa verk av sina fängslade kollegor.

ANNONS