Svenska arkitekter tycker sig ha en för svag roll i byggprocessen, enligt en ny undersökning. Arkivbild.
Svenska arkitekter tycker sig ha en för svag roll i byggprocessen, enligt en ny undersökning. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Svenska arkitekter starkt självkritiska

ANNONS

Svenska arkitekter är betydligt mer självkritiska än sina nordiska kollegor. Medan övriga länders arkitekter framhåller det egna landets arkitektur som den bästa i Norden tycker de svenska arkitekterna i stället att de danska kollegorna är bäst och att den svenska arkitekturen är sämst – användarorienterad och pragmatisk istället för innovativ och konstnärlig.

Det visar en undersökning som företaget Cembrit, tillverkare av olika byggskivor, låtit göra. Slutsatserna är baserade på intervjuer med 240 arkitekter i Sverige, Finland, Danmark och Norge per telefon (60 per land) gjorda av PFM Research.

Mark Isitt, vinnare av Sveriges Arkitekters kritikerpris 2018, säger i ett pressmeddelande att han inte är förvånad:

ANNONS

"Jämfört med Danmark domineras det svenska byggandet av några få, mycket stora aktörer. Dessa styrs ofta av kortsiktiga vinstintressen och arkitekten får svårt att hävda kvalitet. För att få en starkare röst väljer många svenska arkitektkontor därför att växa, men tyvärr får det sällan önskad effekt — ska man försörja hundratals anställda vågar man sällan insistera på betydelsen av mjuka, svårmätbara värden som estetik och skönhet", säger Isitt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS