En romersk marmorstaty på British Museum i London. Museet har skakats i grundvalarna sedan det nyligen uppdagats att tusentals skatter försvunnit, stulits eller skadats. Arkivbild.
En romersk marmorstaty på British Museum i London. Museet har skakats i grundvalarna sedan det nyligen uppdagats att tusentals skatter försvunnit, stulits eller skadats. Arkivbild. Bild: Max Nash/AP/TT

Stulna föremål återfunna av British Museum

Ungefär 2000 föremål förmodas vara stulna från British Museum, men nu verkar ett antal av föremålen vara återfunna, rapporterar BBC.

ANNONS
|

– Det är en röra som vi kommer att klara upp, säger museets ordförande George Osborne och medgav att "mer hade kunnat göras" när oro över stölder först dök upp i februari 2021.

Tidigare i augusti tillkännagavs att kring 2 000 föremål var "borta, stulna eller skadade", något som Osborne medger har skadat museets anseende. Det handlar om guldföremål, smycken och halvädelstenar, vissa så gamla som 3 000 år.

En av museets anställda som misstänks för inblandning i stölderna har sparkats, och chefen Hartwig Fischer meddelade nyligen att han säger upp sig på grund av sin egen roll i utredningen 2021.

Osborne säger i en intervju med BBC att museet misstänker att de varit offer för stölder under en lång tid, men att de nu jobbar nära med polisen och antikvarier vilket redan haft positiva resultat.

ANNONS

– Vi har redan börjat återfinna några av de stulna föremålen, sade Osborne.

ANNONS