Regissören Elle Márjá Eira och skådespelaren Elin Oskal gör båda långfilmsdebut med 'Stöld'.
Regissören Elle Márjá Eira och skådespelaren Elin Oskal gör båda långfilmsdebut med "Stöld". Bild: Fredrik Sandberg/TT

"Stöld"-regissören: Vi har upplevt rasismen

För regissören Elle Márjá Eira och huvudrollsinnehavaren Elin Oskal är det hat mot samer som skildras i filmen "Stöld" i högsta grad verklighet.
– Vi upplevde det faktiskt mitt under inspelningen, säger Elle Márjá Eira.

ANNONS

I "Stöld", som bygger på Ann-Helén Laestadius roman med samma namn, blir flickan Elsa vittne till hur en av ortens icke-samiska karlar hugger ned hennes ren Nástegallu och sedan hotar henne till tystnad. Elsa växer upp och blir renskötare, som hon alltid har velat – men rasismen och misstron från omgivningen och renarna som försvinner dröjer kvar som en ständig skugga över tillvaron, liksom psykisk ohälsa och hotet från den växande gruvan.

– Historien är baserad på verkligheten. Vi upplevde det faktiskt mitt under inspelningen. De som äger den lilla vita renkalven Nástegallu i filmen har sin renflock i Jokkmokksområdet och under inspelningen upptäckte de att någon hade dödat en av deras renar och de fann en slaktplats. Det var tufft, säger Elle Márjá Eira.

ANNONS

Renskötare på riktigt

Både Elle Márjá Eira och Elin Oskal liksom flera av skådespelarna och filmarbetarna i teamet har bakgrund som renskötare i verkligheten. Just det var en förutsättning för att kunna berätta historien på rätt sätt, anser Elin Oskal.

– Om regissören inte hade varit renskötare hade det varit så mycket bekymmer för mig som skådespelare, då hade jag känt ett ansvar för att det blir rätt. Det kändes jätteskönt att vi hade så många samer i så många led hela vägen så att man inte kände sig ensam och att man bara fick göra sitt jobb i fred, säger hon.

Båda känner stort släktskap med historiens Elsa.

– Jag tror att vi kunde ha varit Elsa bägge två, säger Elle Márjá Eira.

– Mycket av det som hon har upplevt är det många samiska kvinnor som har. Det var väldigt personligt och jag tror att väldigt många samiska kvinnor kommer att känna igen sig, säger Elin Oskal.

"Förfrös näsan"

"Stöld" är långfilmsdebut för dem båda. Och det är inget litet projekt heller – filmen har Netflix-resurser i ryggen och delar av inspelningen ägde rum långt ifrån närmaste by med tusentals renar och mitt i smällkalla vintern.

– Jag förfrös näsan när jag körde skoter utan vindskärm i 40 minus. Men det är så våra liv är, det är ingen glitter och glamour, säger Elin Oskal.

ANNONS

Filmen bjuder på såväl storslagna vildmarksbilder som rafflande snöskoterjakter.

– Jag älskar ju action. Jag älskar allt som ger fart och spänning. Det kunde gärna ha varit ännu mer extremt. Det får bli nästa gång, säger Elle Márjá Eira och skrattar.

Fakta: "Stöld"

Är en filmatisering av författaren Ann-Helén Laestadius roman med samma namn från 2021.

Är regisserad av långfilmsdebuterande Elle Márjá Eira och för filmmanuset står Peter Birro. I huvudrollen ses skådespelaren och sångerskan Elin Oskal. Övriga roller spelas av bland andra Martin Wallström, Lars-Ánte Wasara, Ida Persson Labba, Pávva Pittja och Ingahilda Tapio. Flera av skådespelarna är renskötare i verkligheten.

Har premiär på Netflix i hela världen den 12 april.

ANNONS