Alberto San Juan spelar den spanske modekungen Cristóbal Balenciaga i tv-serien som sänds på Disney+. Pressbild.
Alberto San Juan spelar den spanske modekungen Cristóbal Balenciaga i tv-serien som sänds på Disney+. Pressbild. Bild: David Herranz/Disney+

Skygge modekungens liv skildras i ny tv-serie

Innan han spelade titelrollen i "Cristóbal Balenciaga" hade Alberto San Juan noll intresse i modevärlden.
– Jag var väldigt fördomsfull, jag tyckte det var ytligt – någonting som bara var för de riktigt rika, säger han TT.

ANNONS

I Disney+-serien skildras den notoriskt medieskygge modeskaparens liv i sex delar. För den spanske skådespelaren Alberto San Juan innebar inspelningen en total omvärdering av synen på modevärlden.

– Serien gjorde att jag kunde se bortom mina fördomar – nu tycker jag att mode är lika värdefullt som alla andra konstformer, säger han.

Balenciaga levde mellan 1895 och 1972. Han började sin karriär i Spanien men flyttade 1937 till Paris där han blev ett av de största namnen inom modeindustrin. I den nya tv-serien berättas om hur en kvinnlig journalist (spelad av Gemma Whelan från "Game of thrones") tar kontakt med honom efter Coco Chanels begravning.

ANNONS

Övertalar modekungen

Hon vill göra en intervju med den skygge modeskaparen, lyckas övertala honom, träffar honom i hans hus – och medan hon intervjuar honom rullas historien upp i tillbakablickar.

Alberto San Juan kände inte till mer om Balenciaga före inspelningen än att denne var en känd modeskapare.

– Det var inte lätt att göra research, eftersom han hade varit så oerhört mån om att hålla privatlivet privat. Det märktes verkligen hur han hade ansträngt sig för att aldrig synas. Man har alltid vetat mycket om Dior och Chanel och Yves Saint Laurent, men inte om Balenciaga.

Inget socialt liv

Cristóbal Balenciaga gick aldrig på partyn och hade i princip inget socialt liv. Efter visningen stod han kvar bakom ridån och gick inte ut för att möta publikens jubel, berättar San Juan.

– Men det var också en fördel, för nu kunde vi utgå från det lilla som var känt och sedan kunde vi dikta fritt och använda vår fantasi.

Balenciaga var känd för att vara besatt av att vara i kontroll över situationen.

– Hans ambition var att bli bäst, det jobbade han för. Så han kontrollerade allt, tygerna, hur man sydde, han var tvungen att ha full kontroll över varenda detalj. Och så är det väl med alla som skapar någonting, där finns ständigt rädslan för att någonting ska gå fel.

ANNONS
Regissören Aitor Arregi tillsammans med Gemma Whelan under inspelningen av 'Cristóbal Balenciaga'. Pressbild.
Regissören Aitor Arregi tillsammans med Gemma Whelan under inspelningen av "Cristóbal Balenciaga". Pressbild. Bild: David Herranz/Disney+

Fakta: Alberto San Juan

Ålder: 56 år.

Bor: I Madrid.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare filmer/tv-serier: "Under the stars", "Casual day", "Carlos Rey Emperador", "Yo quisiera", "El rey".

AKTUELL: I "Cristóbal Balenciaga" som strömmas på Disney+.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS