Arkitektkontoret Querkraft ligger bakom konstverket 'Rainbow'. Pressbild.
Arkitektkontoret Querkraft ligger bakom konstverket "Rainbow". Pressbild. Bild: Lisa Rastl/Willi Dorner

Regnbågskonst att klättra på

Se men inte röra – det brukar vara instruktionerna på konstutställningar. Men det nya verket "Rainbow" på Kivik Art Centre är till för att klättra på.

ANNONS

Regnbågen är helt grå, 15 meter lång och gjord i ett material som ofta används i byggnader. Det är det österrikiska arkitektkontoret Querkraft med Jakob Dunkl i spetsen som ligger bakom verket på Kivik Art Centre på Österlen, som har fått titeln "Rainbow".

Gruppens skapelser har tidigare synts i den österrikiska paviljongen på världsutställningen i Dubai. De ligger även bakom ett klimatsmart Ikea-hus i Berlin.

– De säger själva att de vill jobba i mellanrummet mellan ingenjörskonst och poesi. En regnbåge är en symbol för drömmar och förhoppningar, samtidigt är den gjord i ett hi-tech-material som ofta används i olika byggnadskonstruktioner. Det är en kombo av ingenjörskonst och poesi, men det är inte så komplicerat filosofiskt. Det är lite lättsamt faktiskt, säger Susan Bolgar, projektkoordinator vid Kivik Art Centre.

ANNONS

Frivilliga klättrade

För att uppmuntra besökarna att interagera med konstverket har Kivik Art Centre tagit in performancekonstnären Willi Dorner och fotografen Lisa Rastl, som tillsammans med ett gäng frivilliga personer har arrangerat ett antal bilder som också visas under utställningen.

– Det blev många roliga bilder, som vi kommer att montera bredvid den här regnbågen för att inspirera till att leka med verket, säger Susan Bogar, och fortsätter:

– Vi vill att folk ska klättra på den, det får man göra på nästan alla våra verk. Det är ingenting som går sönder eller välter.

Dags för vernissage

Hon konstaterar att "Rainbow" passar bra ihop med utställningsverksamhetens grundidé: att verken ska ligga i gränssnittet mellan skulptur, arkitektur och natur.

– Vi har verkligen starka inslag av arkitektur och såklart ingenjörskonst, i nästan alla verk. Så det här går helt i linje med vad vi brukar göra, säger hon.

På söndag den 26 juni är det vernissage – utställningsverksamhetens första stora sedan pandemin startade. Inviger gör Österrikes ambassadör i Sverige, och konstnären Jakob Dunkl är på plats.

Performance-konstnären Willi Dorner har arrangerat människor kring verket 'Rainbow'. Lisa Rastl har fotograferat. Pressbild.
Performance-konstnären Willi Dorner har arrangerat människor kring verket "Rainbow". Lisa Rastl har fotograferat. Pressbild. Bild: Lisa Rastl/Willi Dorner

Fakta: "Rainbow"

"Rainbow" är en 15 meter lång båge i lättmetall, som är placerad i en backe med utsikt mot havet. Konstverket är skapat av det österrikiska arkitektkontoret Querkraft med Jakob Dunkl i spetsen.

I samarbete med performancekonstnären Willi Dorner har verket fått ett tillägg, en serie fotografier av Lisa Rastl, som ställs ut med verket under sommaren.

Vernissage för "Rainbow" på Kivik Art Centre sker den 26 juni.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS