Robert Guédiguian ville att 'Drömmen lever vidare' skulle andas hopp. Arkivbild.
Robert Guédiguian ville att "Drömmen lever vidare" skulle andas hopp. Arkivbild. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT

Regissören vill inge hopp i "fruktansvärd tid"

Hur undviker man att bli desillusionerad i en värld som återigen präglas av social orättvisa, våld och krig? Med "Drömmen lever vidare" vill den franske regissören Robert Guédiguian inge hopp.

ANNONS

– Vi hade titeln redan innan vi började skriva manuset, säger han när TT möter honom och hustrun Ariane Ascaride som alltid spelar huvudrollen i hans filmer. Varför just "Drömmen lever vidare"? Han förklarar:

– Vi lever i en sådan fruktansvärd tid, vi måste distansera oss från det och framhålla att det finns någonting positivt.

I filmen, som liksom det mesta duon gör utspelas i Marseille, upplever den 60-åriga Rosa hur hon blir alltmer desillusionerad. Men möten och omständigheter gör att hon tar upp kampen för social och politisk rättvisa. Drömmen om en rättvisare värld lever vidare.

– Film kan visa oss många sätt att agera, hur vi kan hjälpa, genom politisk aktivism eller något så enkelt som att hjälpa sina grannar. Men det ska inte kännas som ett tvång att man ska ta ställning och agera, det måste vara något som man ser fram mot.

ANNONS

Kallar sig kommunist

Han har alltid kallat sig kommunist och säger att även om det känns som att kommunistpartiet har försvunnit så finns viljan fortfarande där.

– Vi finns, jag känner mig fortfarande som kommunist.

Ariane Ascaride, som spelar Rosa i filmen, fortsätter:

– Människan är god, människor ur arbetarklassen är goda. Men i dag försöker man inbilla dem att deras grannar är onda, speciellt om de har en annan hudfärg.

"Jag är inte rädd"

Samtalet kommer in på det kommande presidentvalet och Robert Guédiguian säger att han inte, i motsats till många andra, med fasa ser på möjligheten att Marine Le Pen (numera ledare för ytterhögerpartiet Nationell Samling i parlamentet) blir president.

– Hennes politik och attityd har alltmer kommit att likna klassisk högerpolitik. Hon borde dock distansera sig ännu mer än hon hittills gjort från sin pappa. Jag är inte rädd. Jag kan förstå delar av hennes program. Jag delar inte hennes åsikter, men jag kan förstå dem.

Ariane Ascaride understryker att det är viktigt att få människor att rösta.

– Men också att se till att partierna till vänster gör någonting, Det är väldigt mycket snack, men det händer ingenting. Det där återspeglas i vår film. När byggnader i Marseille rasade, så började folk engagera sig politiskt igen och vänstern fick makten igen, säger hon.

ANNONS
Ariane Ascaride på röda mattan när 'Drömmen lever vidare' visades på filmfestivalen i Rom i höstas. Arkivbild.
Ariane Ascaride på röda mattan när "Drömmen lever vidare" visades på filmfestivalen i Rom i höstas. Arkivbild. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT

Fakta: Robert Guédiguian och Ariane Ascaride

Ålder: 70 respektive 69.

Bor: I Marseille.

Yrken: Regissör/skådespelare.

Tidigare filmer i urval: "Där hjärtat bor", "Snön på Kilimanjaro", "Den lugna staden", "Min dotter Gloria", "Huset vid havet".

Aktuell: Med "Drömmen lever vidare" som får svensk biopremiär 17 maj.

ANNONS