P2-profilen Ingemar von Heijne är en av fem som har tilldelats Medaljen för tonkonstens främjande. Arkivbild.
P2-profilen Ingemar von Heijne är en av fem som har tilldelats Medaljen för tonkonstens främjande. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Radioprofilen Ingemar von Heijne får medalj

ANNONS

Musikern, radioprofilen och folkbildaren Ingemar von Heijne, 92 år, har tilldelats Medaljen för tonkonstens främjande. Det är Kungliga Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse och tilldelas personer för betydande insatser i svenskt musikliv.

"Från tidig ungdom till pensioneringen var von Heijne anställd vid Sveriges Radio och han bidrog där i olika roller till att utveckla såväl musikjournalistiken och programutbudet, som musikradions räckvidd. Som programledare har han med sin omisskännliga berättarröst, knastriga humor och precisa ordval väglett flera generationer P2-lyssnare i mötet med klassisk musik", heter det i motiveringen, där det också framgår att Ingemar von Heijne tveklöst är "bland vårt lands främsta folkbildare inom den klassiska musiken".

ANNONS

Medaljen tilldelades även slagverkaren Bengt Berger, pianisten Kerstin Jansson, saxofonisten Jörgen Pettersson samt forskaren och författaren Christina Tobeck.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS