Nostalgi är förklaringen till den stora uppståndelsen kring 'Vänner'-återföreningen, menar tv-experten Caroline Hainer. Arkivbild.
Nostalgi är förklaringen till den stora uppståndelsen kring "Vänner"-återföreningen, menar tv-experten Caroline Hainer. Arkivbild. Bild: HBO Max

Nostalgi när gänget från "Vänner" återförenas

Uppståndelsen kring återföreningen av gänget från tv-serien "Vänner" har varit massiv. Nu har det äntligen blivit dags för det svårt efterlängtade specialavsnittet att sändas i olika delar av världen, däribland Sverige.
– Det här är en nostalgipresent till alla oss som vuxit upp med serien, säger tv-experten Caroline Hainer.

ANNONS

När strömningstjänsten HBO Max sänder specialavsnittet den 27 maj, svensk tid, blir det första gången sedan 2004 som de sex vännerna sitter ned tillsammans.

Men tv-experten och journalisten Caroline Hainer skulle inte säga att det är förklaringen till uppståndelsen.

– Hypen består av nostalgi, välriktad nostalgi. Men jag tror inte att man ska underskatta det, jag blev själv rörd av att se avsnittet, säger hon.

Gamla minnen varvas med gästspel av diverse celebriteter när "Vänner" –skådespelarna Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Matthew Perry, Courteney Cox, David Schwimmer och Matt Leblanc – möts med skådespelaren James Corden som värd.

Sverige är ett av de länder där avsnittet nu sänds.

ANNONS

Enormt genomslag

Serien fick ett enormt genomslag när den kom 1994, vilket Caroline Hainer tror är en förklaring till den upphaussade stämningen kring återföreningen.

Serien kom så rätt i tiden, menar tv-experten som anser att tv dominerade på ett annat sätt då. Och den tilltalade en stor grupp – alla som befann sig i något läge mellan ungdom och ung vuxen var mottagliga för att skapa starka band till serien.

Nu har ung blivit vuxen.

– Och tv har kommit på vilket starkt marknadsföringsknep det är med nostalgi, hur otroligt säljande det är, säger Hainer.

Serien har fortsatt att gå bra med höga tittarsiffror, något som har fått strömningstjänsterna att fajtas om rättigheterna till "Vänner".

"Sofistikerad fars"

Särskilt nu under pandemin har många sökt tröst hos sina gamla favoriter. Det gör att återföreningen kommer lägligt.

Och serien står sig tycker Hainer, trots tidsmarkörer som publikskratt och skämt om pedofili och sexuellt utnyttjande som inte åldrats optimalt.

– Det är en väldigt bra serie som är otroligt bra uppbyggd. Det är sofistikerad fars med smällar i dörrar, bra casting och komisk timing, säger Hainer.

Men hon ser inte att serien upptäcks av särskilt många nya tittare.

– Det är gamlingar som jag själv som upprätthåller de här höga siffrorna som gör att de här skådespelarna kunde "casha ut" 2,5 miljoner dollar var för att vara med i det här avsnittet. Det är min present kan man säga.

ANNONS

Hanna Schück/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS