Nemo efter beskedet att hen vinner Eurovision Song Contest.
Nemo efter beskedet att hen vinner Eurovision Song Contest. Bild: Jessica Gow/TT

Nemo efter segern: Hoppas Eurovision kan lagas

Nemo från Schweiz är årets segrare i årets Eurovision. I rena lyckan råkade hen krossa vinnarstatyetten i glas.
– Jag hade sönder statyetten, men den kan lagas. Jag hoppas Eurovision också kan lagas, säger hen efteråt.

ANNONS

Det är tredje gången Schweiz vinner Eurovision Song Contest, senast var 1988 då Celine Dion tog hem tävlingen, trots att hon är kanadensisk medborgare.

Efter en rafflande omröstning, där jurygrupperna hade Schweiz som favorit och tittarna föredrog Kroatiens Baby Lasagna och "Rim tim tagi dim", var det till slut färdigt. Nemos "The code" tog med sina höga jurypoäng hem segern – precis som Loreen i fjol vann på grund av juryns röster.

Men under presskonferensen efteråt medger den 24-årige sångaren att turbulensen kring tävlingen har påverkat hen.

– Det var många saker som inte kändes som att de handlade om kärlek och enande och det gjorde mig väldigt ledsen, säger Nemo.

ANNONS

Hen understryker att de människor hen träffat under Eurovision har gett hopp – men uttrycker viss oro för tävlingens framtid.

– Jag hoppas att Eurovision kan fortsätta stå för fred och kärlek i framtiden. Men jag tror att det kommer kräva mycket jobb framöver.

Svensk koreografi

Nemo har varit en stor favorit i tävlingen. Hen toppade förhandsspekulationerna under den andra semifinalen och gick vidare till final med bidraget "The code". Under presskonferensen direkt efter semifinalen fick hen frågan hur det kändes att veta att hen var en av två ickebinära artister att tävla i finalen.

– Det är viktigt att vi har så mycket queer representation i tävlingen i år. Jag vet hur mycket det betydde för mig att ha queera förebilder som ung och jag är glad att få vara en sådan, sade hen.

Nemos nummer på en gigantisk balansbräda koreograferades av svenske Fredrik Benke Rydman.

Fick burop

Generellt har det varit ovanligt lite fokus på just musiken inför världens största musiktävling. I stället har årets Eurovision Song Contest kantats av kontroverser, men själva sändningen avlöpte utan problem. Israeliska Eden Golan fick utstå en del burop, precis som under genrepen – men också applåder och hurrarop.

Bara timmar före sändning meddelade först den norska artisten Alessandra Mele och sedan finländske Käärijä att de hoppade av uppdraget som poängutdelare.

ANNONS

Nederländernas Joost Klein diskades under lördagen på grund av att han utretts för att ha konfronterat en kvinnlig fotograf i produktionen. Det nederländska tv-bolaget Avrotros nekade att dela ut landets poäng och i stället var det EBU-chefen Martin Österdahl som under burop från fansen redovisade den nederländska juryns röster.

Även bakom och på Eurovisionscenen har det varit turbulent. Först saknades Grekland, Irland och Schweiz under flaggparaden på lördagseftermiddagen.

Sedan stod Irlands Bambie Thug över sin medverkan under samma repetition på grund av kommentarer som fällts i israelisk tv under hens framträdande i semifinalen.

Abba i mellanakt

De fyra jubilerande Abba-medlemmarna hade inga planer på en återförening som liveband utan medverkade under kvällen i ett förinspelat inslag som sina "abbatarer".

Strax därefter återvände Loreen själv till Eurovisionscenen och sjöng sin nya singel "Forever". På plats i arenan var förutom den regerande Eurovisiondrottningen ytterligare en kunglighet: kronprinsessan Victoria som också hade spelat in en videohälsning som visades i början av sändningen.

Fjolårets vinnare Loreen lämnar över trofén till Nemo.
Fjolårets vinnare Loreen lämnar över trofén till Nemo. Bild: Jessica Gow/TT
Bambie Thug saknades under genrepet, men framförde bidraget 'Doomsday blue' i tv-sändningen.
Bambie Thug saknades under genrepet, men framförde bidraget "Doomsday blue" i tv-sändningen. Bild: Jessica Gow/TT

Fakta: Så blev poängställningen

1 Schweiz 591 poäng

2 Kroatien 547 poäng

3 Ukraina 453 poäng

4 Frankrike 445 poäng

5 Israel 375 poäng

6 Irland 278 poäng

7 Italien 268 poäng

8 Armenien 183 poäng

9 Sverige 174 poäng

10 Portugal 152 poäng

11 Grekland 126 poäng

12 Tyskland 117 poäng

13 Luxemburg 103 poäng

14 Litauen 90 poäng

15 Cypern 78 poäng

16 Lettland 64 poäng

17 Serbien 54 poäng

18 Storbritannien 46 poäng

19 Finland 38 poäng

20 Estland 37 poäng

21 Georgien 34 poäng

22 Spanien 30 poäng

23 Slovenien 27 poäng

24 Österrike 24 poäng

25 Norge 16 poäng

ANNONS