Navalnyj hyllas efter sin död. Arkivbild.
Navalnyj hyllas efter sin död. Arkivbild. Bild: Ida Marie Odgaard

Navalnyjs försvarstal ges på Dramaten

ANNONS

Dramaten ger en gestaltad läsning av Navaljnys försvarstal, i pjäsen "Navalnyj: Rättegången". Det är en aldrig tidigare spelad pjäs baserad på inspelningar under domstolsförhandlingarna, som nu framförs av bland andra Nina Fex, Gunnel Fred, Hannes Meidal och Christoffer Svensson.

Pjäsen handlar om tiden då Navalnyj återvände till Ryssland 2021 efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok, då han greps och ställdes inför en ifrågasatt rättegång. Den har skrivits av journalisten och tv-producenten Peder Carlquist och regissören och författaren Dmitri Plax – som också regisserar.

Föreställningen ges 17 mars på Dramaten-doc som startade våren 2023 under konstnärlig ledning av Dmitri Plax.

ANNONS

Aleksej Navalnyj var en jurist, bloggare, regimkritiker och antikorruptionsaktivist som blev känd för sin skarpa kritik mot president Vladimir Putin och maktsfären i Kreml. Han dog den 16 februari 2024, 47 år gammal, i straffkolonin där han satt fängslad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS