Manifestationen 'Tre tysta minuter' ska återskapa en händelse från 1988 då stora delar av Kultursverige pausades. 2023 sker det i protest mot den sittande regeringens kulturpolitik. Arkivbild.
Manifestationen "Tre tysta minuter" ska återskapa en händelse från 1988 då stora delar av Kultursverige pausades. 2023 sker det i protest mot den sittande regeringens kulturpolitik. Arkivbild. Bild: Magnus Liam Karlsson/SvD/TT

Kulturen tystnar i tre minuter

På fredagskvällen tystnar kulturlivet i tre minuter. Då genomför aktörer från scenkonstbranschen i hela landet en manifestation i protest mot neddragningarna i kultursektorn.
– Vi vill att allmänheten ska få upp ögonen för vad det är som händer, säger inititiativtagaren Isabel Cruz Liljegren.

ANNONS
|

Manifestationen "Tre tysta minuter" är en protest mot den sittande regeringens nedbantade anslag till kultursektorn. Demonstrationer hålls i hela landet, och manifestationen kulminerar med tre tysta minuter klockan 20.15 där kulturlivet sätts på paus.

Under lupp

En av initiativtagarna är dramatikern Isabel Cruz Liljegren. Hon menar att det faktum att den nuvarande regeringen har avlagt en miljard mindre till kulturen år 2023 än året före måste uppmärksammas ytterligare. Året innan var den statliga budgeten historiskt hög, vilket delvis förklarades av extra kris- och stimulansstöd på grund av pandemin. Under 2023 valde den nya regeringen att inte fortsätta dessa stöd.

De senaste veckorna har kulturen och dess finansiering hamnat under särskild lupp, bland annat genom nedstängningen av det eftersatta Naturhistoriska riksmuseet samt den heta debatten om nedmonteringen av det offentligt finansierade kulturlivet i Norrköping.

ANNONS

– Vi vill att allmänheten ska få upp ögonen för vad det är som händer. Publiken måste med sin makt få avgöra vilket slags samhälle man vill ha – ska kulturen vara en viktig del av samhället så behöver man kanske se över hur man röstar och bli medveten om vilka resurser kulturen faktiskt får och inte, säger hon.

Strukturella problem

Ett upprop, undertecknat av över 100 scenkonstverksamheter och 3 000 kulturaktörer, ska överlämnas till kulturminister Parisa Liljestrand (M) och kulturutskottet.

– Vi vill lyfta fram kulturens ekosystem, att alla delar samverkar för att skapa den helhet som är det fria kulturlivet som faktiskt gynnar samhället på många olika vis. Kultursektorn har så pass stora strukturella och ekonomiska problem just nu att sektorns överlevnad i förlängningen är hotad, säger Isabel Cruz Liljegren.

Fakta: De deltar i "Tre tysta minuter" i urval

Företrädare för följande institutioner deltar i uppropet:

Dramaten

Kulturhuset Stadsteatern

Riksteatern

Malmö Stadsteater

Uppsala Stadsteater

Länsteatrarna i Sverige

Folkoperan

Stockholm Fringe Festival

Folkteatern Göteborg

Norrbottensteatern

Västmanlands Teater

Örebro Teater

Teater Brunnsgatan Fyra

Teater Galeasen

Helsingborgs Stadsteater

Unga Klara

Backa Teater

Cirkus Cirkör

Dalateatern

Scenkonst Sörmland

Playhouse Teater

Parkteatern

Fackförbundet Scen och Film

Dramatikerförbundet

Scensverige

Teater Giljotin

Moment:teater

Västanå Teater

Teater Tribunalen

E=mc2 Danskonst

Angereds Teater

Regionteater Väst

Turteatern

Västerbottensteatern

Länsteatern Gotland

Kungliga Musikhögskolan i Stockholm

Högskolan för scen och musik

Kungliga svenska balettskolan

Teaterhögskolan Malmö

Danscentrum Sverige

Teatercentrum

Inkonst

Shakespearefabriken i Vadstena

Konstgruppen Ful

Tornedalsteatern

Scenkonsthuset Bastionen

Teater Tre

United Stage

Göteborgs Dramatiska Teater

Fotnot: Göteborgs stadsteater samt Göteborgsoperan har valt att inte stödja uppropet som institutioner men välkomnar enskilda medarbetare att skriva under, enligt Göteborgs-Posten.

ANNONS