Regissören Ruben Östlund är på plats i Cannes där han presenterar sin nya film 'The Entertainment system is down' med skådespelarna Daniel Brühl och Kirsten Dunst.
Regissören Ruben Östlund är på plats i Cannes där han presenterar sin nya film "The Entertainment system is down" med skådespelarna Daniel Brühl och Kirsten Dunst. Bild: Christina Kronér/TT

Kirsten Dunst: Jag fick zoomimprovisera

Kirsten Dunst tvingades improvisera via Zoom för rollen i Rubens Östlunds kommande film – som ska utspela sig i ett flygplan, köpt för ändamålet.
– Jag blev nervös, att göra en improvisation via zoom, det hade jag aldrig gjort tidigare.

ANNONS

Att Ruben Östlund är känd för att ta om samma scen i det oändliga är ingenting som avskräcker Kirsten Dunst.

– Nej, tvärtom, säger hon till TT.

– Jag har alltid tyckt om utmaningar. Ruben är orädd. Jag älskar att arbeta med personer som är redo att visa upp allt.

Som TT tidigare berättat tillkännagavs det häromdagen att Dunst, Daniel Brühl och Keanu Reeves ska ha roller i Östlunds kommande film ”The entertainment system is down”. Fler internationella namn kommer att tillkomma.

Någon skrev nyligen att Östlund nu är i den situationen att ”han kan göra vad han vill och filma med vem han vill”.

ANNONS

– Vem skulle inte vilja jobba med honom? säger Kirsten Dunst.

Improvisation via zoom

I filmen, som utspelas på en långflygning där underhållningssystemet slutar fungera, spelar Dunst och Brühl ett äkta par. Dunst säger:

– Jag fick göra en improvisation via zoom. Ruben berättade hela handlingen för mig och sedan bad han mig improvisera. Jag blev nervös, att göra en improvisation via zoom, det hade jag aldrig gjort tidigare.

– Men vi fortsatte att tala och han berättade om rollen. Och sen ringde jag min man och sa ”jag tror jag fick den”.

För några år sedan kunde vi se Dunst i Lars von Triers ”Melancholia” (som bekant ledde till skandal här i Cannes när von Trier anklagades för att vara nazist). Ser hon några likheter mellan von Trier och Östlund? Hon skrattar.

– Jag passar gärna på den frågan. Jag känner inte Ruben väl nog ännu för att kunna tala om likheter. Men jag tycker om att arbeta med regissörer som vill pusha gränserna.

Vill utmana

Enligt Ruben Östlund kommer 99 procent av filmen att utspela sig inne i planet.

– Då måste jag ha skådespelare som har en närvarokänsla, som ger någonting i sitt skådespeleri. Jag vill utmana mig själv och jag vill utmana skådespelarna i det att vi tillsammans följer den resa som de här karaktärerna gör, säger Östlund.

ANNONS

Filmen kommer att spelas in i Sverige och utomlands. Man har för en hemlig summa köpt en Boeing för att kunna spela in ”på plats”. Planet finns nu i England men kommer att monteras ner för att fraktas till Sverige och sättas ihop där.

– Det jag älskar med mina producenter är att den budget vi har, den används för att göra filmen. Men det blir en tuff inspelning. Jag ska försöka göra varenda scen till den bästa. Men det blir supertufft, säger Östlund.

Daniel Brühl, Kirsten Dunst och Ruben Östlund på Film I Västs presskonferens under filmfestivalen i Cannes.
Daniel Brühl, Kirsten Dunst och Ruben Östlund på Film I Västs presskonferens under filmfestivalen i Cannes. Bild: Christina Kronér/TT
ANNONS