Israel vill inte att EBU ska kräva ändringar i ESC-bidraget 'October rain'. Arkivbild.
Israel vill inte att EBU ska kräva ändringar i ESC-bidraget "October rain". Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

ANNONS

Israel hotar att hoppa av Eurovision Song Contest i Malmö i maj om den europeiska radio- och tv-unionen EBU vill göra ändringar i texten till det israeliska tävlingsbidraget, skriver BBC som hänvisar till den israeliska dagstidningen Israel Hayom.

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar låten "October rain" om sorgen efter terrorgruppen Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Man menar att låttexten inte konkret inkluderar attacken, utan bara refererar till den samt att låten inte innehåller några specifika politiska budskap.

Låttexten väntar nu på ett godkännande från EBU.

Israel representeras av den 20-åriga artisten Eden Golan. Både i Sverige och utomlands har röster höjts för att porta Israel från Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren. Kraven har dock avfärdats av EBU, som säger sig vilja värna om tävlingens status som "ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik".

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS