Den isländske pianisten Víkingur Ólafsson. Pressbild.
Den isländske pianisten Víkingur Ólafsson. Pressbild. Bild: Ari Magg

Isländsk pianist får årets Schockpris

ANNONS

Den isländske pianisten Víkingur Ólafsson tilldelas årets Rolf Schockpris i de musikaliska konsterna, ”för sitt banbrytande och framgångsrika arbete med att utveckla och stärka den klassiska musiken". Juryn kallar honom för "en av vår tids mest kreativa och innovativa musiker".

"Jag är djupt berörd av att vara bland mottagarna av Rolf Schock-priserna 2022. Precis som det krävs en by för att fostra ett barn, krävs det ett helt samhälle för att fostra en konstnär och jag står i tacksamhetsskuld till fler än jag kan nämna här", säger Ólafsson i ett pressmeddelande där han också tackar Rolf Schock.

Ólafsson studerade vid the Juilliard School i New York och har samarbetat med kompositörer som Philip Glass och Daníel Bjarnason. Han har också framträtt med bland andra Los Angeles Philharmonics och Sveriges Radios Symfoniorkester.

ANNONS

Andra pristagare är filosofen David Kaplan, matematikern Jonathan Pila och arkitekten Rem Koolhaas. De fyra får dela på två miljoner kronor. Pristagarna väljs av Vetenskapsakademien, Konstakademien och Musikaliska Akademien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS