En konsthandlare visar verk av Banksy framför Andy Warhols tavlor i London. Arkivbild
En konsthandlare visar verk av Banksy framför Andy Warhols tavlor i London. Arkivbild Bild: Kirsty Wigglesworth

Inställda konstmässor skylls på brexit

Två av Storbritanniens största konstmässor som skulle hållits i sommar har ställts in. Arrangörerna varnar nu för att brexit hotar konstmarknaden i landet.

ANNONS

Två stora konstmässor skulle ha hållits i Storbritannien i sommar, men tidigare i år meddelades att både Masterpiece och Olympia ställs in. Nu varnar arrangörerna för att brexit har skapat stora hinder för landets konstmarknad.

Arrangörerna av Masterpiece uppger att antalet EU-baserade gallerier som ansökt om att ställa ut i år har sjunkit med 86 procent jämfört med 2018, enligt Sky News. Även fraktföretaget för konst, Gander and Whites, ser en skillnad.

– Konstverk från EU till Storbritannien behöver nu godkännande av tullen och betalning av moms. Det är mer komplexa tullförfaranden som vi nu måste följa och verksamheten har definitivt påverkats, säger verksamhetschef Victor Khureya.

ANNONS

Mellan 2013 och 2022 sjönk den brittiska konstmarknaden med 7 procent medan den amerikanska steg med 46 procent, enligt siffror från en rapport av Art Basel and UBS, som Sky News skriver om. Samtidigt menar företrädare för auktionshuset Roseberys i London att marknaden också har påverkats av pandemin, kriget i Ukraina och en ekonomisk kris.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS