Judith Godrèche på Cannesfestivalen 2019.
Judith Godrèche på Cannesfestivalen 2019. Bild: Petros Giannakouris/AP/TT

Hon höjer rösten mot fransk filmindustri

ANNONS

Den franska skådespelaren Judith Godrèche vill bryta "omertà" – den tystnadskultur – som hon menar råder kring sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor i den franska filmindustrin, har hon förklarat i intervjuer. Det påstås att det kan ske i ett tal på den direktsända Césargalan på fredagskvällen.

Judith Godrèche, i dag 51 år, har tidigare anklagat två franska regissörer för ha utnyttjat henne sexuellt när hon var tonåring. I det ena fallet gäller anklagelserna även våldtäkt och Godrèche har nu gjort en polisanmälan. Regissören, 25 år äldre än hon själv, inledde en relation med henne när hon var 14 år, har hon berättat. Hon anklagar samtidigt en 28 år äldre regissör för att att ha utnyttjat henne sexuellt under en filminspelning när hon var 15 år. Båda regissörerna nekar till anklagelserna.

ANNONS

Judith Godrèche har också använt sin historia i den uppmärksammade tv-serien "Icon of French cinema" som hon skrivit själv. Där spelar hon huvudrollen som en skådespelare som minns vad hon utsattes för som tonåring.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS