Abbe Hassans 'Exodus' inviger Göteborgs filmfestival. Pressbild.
Abbe Hassans "Exodus" inviger Göteborgs filmfestival. Pressbild. Bild: TriArt

Höjdpunkterna på Göteborgs filmfestival

För första gången på tre år invigs Göteborgs filmfestival på fredagen helt utan pandemirestriktioner. Här är höjdpunkterna att hålla koll på bland filmerna.

ANNONS
|

"Exodus"

Årets invigningsfilm är ett drama i skuggan av flyktingkrisen 2015. Den tolvåriga syriska flickan Amal måste ensam ta sig genom Europa till sina föräldrar i Sverige och tar hjälp av en flyktingsmugglare. Deras allt starkare relation är kärnan i svenske regissören Abbe Hassans debutfilm.

"Women talking"

Rooney Mara och Frances McDormand spelar huvudrollerna i ett drama om patriarkalt våld, som jämförts med "The handmaids tale". I en kristen sekt utan kontakt med omvärlden måste en grupp kvinnor bestämma sig för hur de ska agera när männen som förgripit sig på dem gripits av polisen. Nominerad till en Oscar för bästa film.

ANNONS

"Aftersun"

Paul Mescal (känd från tv-serien "Normala människor") har nominerats till en Oscar för sin insats i det här far-och-dotter-dramat. På flera tidsplan vecklas den komplicerade relationen mellan pappa Calum och elvaåriga dottern Sophie (Frankie Caro) ut medan de är på solsemester. En självbiografisk debut av regissören Charlotte Wells.

"Eo"

En åsnas färd genom Europa står i centrum för den polske regissören Jerzy Skolimowskis hyllade film om Eo. Åsnan får chansen att lämna sin cirkus och ge sig av på upptäcktsfärd och blir varse hur elaka och märkliga människorna är. Stor favorit på filmfestivalen i Cannes i fjol.

"Dogborn"

Rapparen Silvana Imam gör sin spelfilmsdebut i ett drama om utanförskap och människohandel. Ett tvillingpar måste göra vad de kan för att klara sig i ett hårt och kargt Stockholm, men var går gränsen för vad man står ut med? Regissören Isabella Carbonells regidebut.

"Passagerare i natten"

Parisdrama med Charlotte Gainsbourg i huvudrollen. 1981 vinner socialisten Mitterrand presidentvalet, nyskilda hemmafrun Elisabeth anammar tidens vindar och ger sig ut på arbetsmarknaden samtidigt som hon har två barn att ta hand om.

"Kungen"

Dokumentärfilmaren Karin af Klintberg har följt Carl XVI Gustaf på jobbet för ett personligt porträtt av monarken som i år firar 50 år på tronen. Men kungen är inte så sugen på att prata om sig själv och sin roll, visar det sig.

ANNONS

"Utvandrarna" och "Nybyggarna"

Jan Troell får årets hederspris på festivalen och flera av den 91-årige regissörens filmer visas. Bland annat filmatiseringen av Vilhelm Mobergs romanklassiker om nybyggarna som lämnar Sverige för USA, vilket passar perfekt in i festivalens tema för året – "homecoming".

"Sista budet"

Klassiska Göteborgsskildringar hör hemma på filmfestivalen. Anders Lönnbro och Bodil Mårtensson spelar huvudrollerna i den här bullriga samhällssatiren från varvskrisernas tidiga 80-tal, där en tipsvinst står i centrum. En berättelse från en helt annan tid, som ändå inte är så länge sedan.

"Triangle of sadness" – Ruben Östlund dirigerar publiken

Festivalens hedersordförande bjuder in till en specialvisning av sin Oscarsnominerade film för att regissera hur biopubliken ska agera. Allt för att återupprätta den gemensamma biografupplevelsen. Visningen inför 700 besökare lördagen den 28 januari lär bli minnesvärd.

Frankie Corio och Paul Mescal i 'Aftersun'. Pressbild.
Frankie Corio och Paul Mescal i "Aftersun". Pressbild. Bild: A24/Neon/AP/TT
Ruben Östlund regisserar publiken under en visning av 'Triangle of sadness'. Arkivbild.
Ruben Östlund regisserar publiken under en visning av "Triangle of sadness". Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fakta: Göteborgs filmfestival online

Filmfestivalen fortsätter med sin "distansfestival". Med en onlinebiljett kan man se 40 av filmerna under festivalen på nätet, däribland de flesta av de stora höjdpunkterna. Mer info: goteborgfilmfestival.se/online.

Göteborgs filmfestival arrangeras mellan 27 januari och 5 februari.

ANNONS