Sofia Helin spelar 'den onda' Julia Rothman i nya säsongen av 'Alex Rider'. 'Hon är som en kvinnlig Bond-skurk', säger Helin. Arkivbild.
Sofia Helin spelar "den onda" Julia Rothman i nya säsongen av "Alex Rider". "Hon är som en kvinnlig Bond-skurk", säger Helin. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Helin om nya rollen: Som en kvinnlig Bondskurk

I nya säsongen av tv-serien ”Alex Rider” heter skurken Julia Rothman – och spelas av Sofia Helin.
– Hon är en riktigt manipulativ och hemsk människa, säger Sofia till TT.

ANNONS

Den svenska skådespelaren konstaterar samtidigt att Julia Rothman trots – eller kanske tack vare – sina moraliska tillkortakommanden är något av en drömroll.

– Man skulle kunna säga att hon är som en kvinnlig Bond-skurk, en Blofeld. Det var häftigt att utforska.

I denna den tredje säsongen av ”Alex Rider”, baserad på de populära böckerna skrivna av Anthony Horowitz, hamnar Alex och hans vänner på Malta. De blir indragna i en intrig med internationella förtecken där organisationen Scorpia och den mystiska Julia Rothman hotar världsfreden.

"Har egen logik"

Sofia Helin kände inte till något om Alex Rider-världen och den stora unga fanbase som böckerna och serien har innan hon erbjöds rollen.

ANNONS

– När jag fick manuset, som var oerhört välskrivet, kände jag direkt att jag har längtat efter en sån här roll. Det var jätteskönt att få den. Hon har sin egen logik, och om alla bara följer den så blir det bra, säger hon.

Sofia Helin var väl medveten om hur lätt det är att en superskurk blir en kliché.

– Jag tänkte "det här är en rolig roll", sen släppte jag loss. Jag jobbade med kroppen, jag jobbade med rösten, jag hade kul med det jag gjorde.

Även om serien utspelas på Malta, spelades mycket in i England. Man fick bland annat utnyttja gamla katedraler som inspelningsplatser.

– Det var verkliga historiska miljöer, och jag satt i pauser och tittade upp i taket och tänkte ”hur är det möjligt att vi får vara här?”. Jag var oerhört förvånad över att vi fick tillgång till dem, men jag antar att kyrkorna behöver vartenda pund.

"Saga är något särskilt"

Sin internationella karriär har Sofia fått tack vare megasuccén "Bron". Hur ser hon i dag på Saga Norén?

– Jag är tacksam och glad. Alla karaktärer jag gör följer ju med genom livet, men Saga är något särskilt.

Hon tycker att det är kul att vara utomlands på inspelning, "det är bra för min äventyrslystnad", men konstaterar att familjen gör att hon ett tag framöver vill koncentrera sig på att vara hemma i Sverige.

ANNONS

– När det gäller jobbet är jag privilegierad att kunna göra det som är kul. Just nu utvecklar jag projekt både för tv och film tillsammans med ett produktionsbolag.

Fakta: Sofia Helin

Yrke: Skådespelare.

Ålder: 52 år.

Familj: Maken Daniel Götschenhjelm, två barn.

Bor: I Stockholm.

Tidigare filmer/tv-serier i urval: "Tusenbröder", "Fyra nyanser av brunt", "Blodsbröder", "Nina Frisk", "Arn", "Bron", "Mystery Road", "Atlantic crossing".

Aktuell: I nya säsongen av ”Alex Rider” som strömmas på Viaplay från 21/5.

ANNONS